Els assajos clínics de la vacuna contra la covid-19 que desenvolupen la Universitat d'Oxford i AstraZeneca, una de les mes prometedores del món, es reprendran després de ser interromputs per la reacció adversa soferta per un voluntari. Aquesta vacuna és una de diverses que s'estan desenvolupant a tot el món a gran velocitat a fi de contenir la pandèmia del coronavirus.

En un comunicat divulgat ahir, la universitat d'Oxford va indicar que les proves clíniques de la substància, denominada ChAdOx1 nCoV-19 i desenvolupada al costat de la farmacèutica britànica AstraZeneca, es reprendran al Regne Unit després d'una pausa disposada el passat dia 6 com a mesura de precaució. Aquesta possible vacuna està en les fases finals dels assajos clínics abans de rebre l'autorització dels organismes reguladors per a procedir a immunitzar a la població.

A finals d'agost, la UE va tancar amb AstraZeneca un «primer contracte» que li garantia l'accés a 300 milions de dosis de la vacuna, per la qual cosa la suspensió dels assajos va suposar un seriós motiu de preocupació a Europa i a tot el món.

En la seva nota per a donar compte de la represa de les proves, la universitat va indicar que a tot el món unes 18.000 persones han rebut aquesta vacuna en estudi com a part dels assajos clínics i que, en proves tan àmplies com aquesta, s'espera que algun participant pugui sentir-se malament. «Cada cas ha de ser avaluat acuradament» per confirmar la seguretat de la vacuna, va afegir el comunicat d'Oxford, que no ha especificat la data de represa dels assajos.

Les proves començaran una altra vegada després de completar-se el procés de revisió independent i després del vistiplau de l'Autoritat de Regulació de Medicines per a la Salut (MHRA, per les seves sigles en anglès), regulador del sector farmacèutic.

«No podem revelar la informació mèdica sobre la malaltia (del voluntari) per raons de confidencialitat del participant», va explicar la nota. «Estem compromesos -va afegir- amb la seguretat dels nostres participants i el més alt nivell de conducta en els nostres estudis i seguirem de prop la seguretat» de les dosis.

Segons els mitjans, les proves van ser interrompudes després que la universitat detectés una sospitosa inflamació de la medul·la espinal en una voluntària del Regne Unit.

La potencial vacuna, que va donar resultats prometedors en els primers assajos, estava sent sotmesa a proves clíniques al Regne Unit, els Estats Units, el Brasil i Sud-àfrica.