Els primers grups confinats del Berguedà són un de primària a l'escola pública Santa Maria d'Avià i un altre de cicle superior de l'Alfred Mata de Puig-reig. També hi ha un grup confinat a l'escola Monsenyor Gibert de Sant Fruitós de Bages.

El departament d'Educació va informar, dilluns, els alcaldes dels municipis on hi ha aquestes escoles que s'havien de confinar grups per casos positius d'alumnes en aquests centres. I, ahir, se'n va informar a través de la llista que facilita el departament de Salut cada dia amb l'actualització dels casos de grups escolars confinats per positius de covid-19.

A l'escola d'Avià hi ha hagut un alumne que ha donat positiu en una classe de primària. Ahir, es van fer les proves PCR als companys de classe així com als mestres. Tots ells estan esperant els resultats i han de fer el confinament a casa seva i la preceptiva quarantena.

L'alcaldessa Patrocini Canal ha explicat que aquests estudiants «no havien interactuat amb els d'altres grups» i que van ser dels últims d'anar al menjador. La dirigent avianesa ha fet una crida «a la prudència però també a la tranquil·litat». Canal ha recordat que el fet que hi hagi positius a les aules «ja es preveia. Hem de fer cas del departament de Salut, guardar les distàncies, dur mascareta i rentar-nos les mans». L'alcaldessa d'Avià creu que «més tard o més d'hora hi passarem tots, per aquest camí, i hem d'estar previnguts» i demana a les persones de risc que «no interactuïn».

Pel que fa a l'escola Alfred Mata de Puig-reig, el cas positiu s'ha detectat en un grup del cicle superior amb 16 estudiants a classe perquè s'han abaixat les ràtios. Dilluns els estudiants es van quedar al centre fins que es van fer les proves PCR i després van marxar a casa seva. Les infermeres del CAP van fer les proves. «Aviat sabran els resultats», ha explicat Eli Teixidor, regidora de Salut de Puig-reig. «Vull destacar que el protocol s'ha seguit molt eficientment. Salut ha trucat a cada família d'alumnes perquè sabessin què fer». Ha afegit que la direcció de l'escola ha informat les famílies «en tot moment». Teixidor ha llançat un missatge tranquil·litzador dient que «els protocols se segueixen molt bé».

Per la seva banda, Àdria Mazcuñan, l'alcaldessa de Sant Fruitós de Bages, ha explicat que quan dilluns el departament d'Educació els va informar que hi havia un grup de l'escola pública Monsenyor Gibert confinat per covid-19 «l'Ajuntament ens vam posat a disposició pel que calgués». Mazcuñan ha dit que els centres «tenen molta autonomia» i que l'Ajuntament disposa de poca informació. En qualsevol cas, ha indicat que, sigui com sigui, s'estant seguint els protocols establerts en aquests casos. Així mateix ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat. «Situacions com aquestes s'aniran donant», ha dit.

D'altra banda, a Catalunya, ahir, el nombre de grups escolars confinats per un positiu de covid-19 era de 461, 158 més que dilluns, , segons les dades actualitzades pel departament d'Educació. Ahir hi havia un total de 348 centres afectats, i dilluns n'eren 218. Actualment, el 93,6% dels centres de Catalunya tenen la totalitat dels seus grups en funcionament.

Per territoris, els que concentren més centres afectats es troben als serveis territorials de Barcelona ciutat (74), Maresme-Vallès Oriental (55), Girona (53), Barcelona Comarques (40), Catalunya Central (37), i Vallès Occidental (32).