El president de la Generalitat, Quim Torra, es va negar ahir a declarar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en la seva segona causa per desobediència perquè creu que «la sentència ja està escrita» i es considera una víctima més de la «repressió» a l'independentisme.

Torra va arribar al Palau de Justícia acompanyat de la plana major de l'independentisme: el president del Parlament, Roger Tor-rent; el vicepresident de la Generalitat i coordinador d'ERC, Pere Aragonès, i representants de JxCat, PDeCAT, Esquerra, Demòcrates i la CUP, a més d'ANC i Òmnium. Un independentisme que ahir va fer pinya caminant al costat de Torra des de l'Arc del Triomf i fins al Palau de Justícia, malgrat les diferències que persisteixen entre els partits sobre l'estratègia a seguir els propers mesos si el president és inhabilitat.

Torra va comparèixer davant del jutge instructor del TSJC Carlos Ramos tot just uns minuts, en els quals li va comunicar la seva voluntat d'acollir-se al seu dret a no declarar, ni tan sols a la seva defensa, segons van explicar fonts jurídiques. Després d'apuntar que voldria acabar amb el tràmit ràpidament per tornar a les seves responsabilitats per gestionar la pandèmia de coronavirus, el president es va queixar que el TSJC ja té presa la seva decisió en aquesta segona causa per desobediència, per la qual cosa no tenia sentit prestar declaració.

En unes declaracions al Palau de la Generalitat després de sortir del TSJC, Torra va considerar en aquest sentit que «no és un tribunal neutral» i que, «digués el que digués» dins de la sala, «la sentència ja està escrita». Va jutjar que la vista d'aquest dimecres s'emmarca en la «persecució política» al sobiranisme i «explica molt bé la situació en què està immersa l'independentisme», de manera que, en un moment de discrepàncies entre JxCat i ERC, va afegir: «Espero que això ajudi a reflexionar a tots».

El president havia estat citat a declarar de nou com a investigat, mentre que el Suprem segueix meditant si confirma la condemna d'inhabilitació per desobediència que li va imposar el TSJC. En la seva segona causa per desobediència, Torra és investigat per negar-se a acatar, el setembre passat, una ordre de la sala contenciosa del TSJC que l'obligava a retirar una pancarta a favor dels polítics presos del Palau de la Generalitat, de forma permanent, no només en campanya electoral.

Per la seva banda, fonts de la defensa van explicar que els pròxims dies sol·licitaran noves diligències, com la incorporació de tot l'expedient administratiu que ara consideren incomplet.