La Comissió Europea (CE) vol que els Estats membres reaccionin davant l'augment generalitzat de nous casos de coronavirus a la Unió Europea (UE) i poder així evitar una situació similar a la que van viure la primavera passada, quan el Sars-CoV-2 es va estendre massivament entre ells i va implicar dures restriccions.

«Estem en un moment decisiu. Pot ser la nostra última oportunitat per evitar que es repeteixi el que va passar la primavera passada», va declarar ahir en roda de premsa la comissària europea de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides.

El senyal d'alerta llançat per la Comissió coincideix amb un notable increment de nous casos, hospitalitzacions i, en menor mesura, defuncions per covid-19, especialment a Espanya, França, República Txeca, Bèlgica, Holanda, Luxemburg i Malta, països amb una incidència mitjana acumulada en els últims 14 dies de més de 100 nous casos per cada 100.000 habitants.

«Tots els Estats membres han d'estar preparats per implementar mesures de control immediatament i en el moment adequat al primer senyal de possibles nous brots (...). Volem evitar una repetició del que vam veure la primavera passada i confinaments generalitzats. Per això som aquí, per llançar senyals d'alarma en un sentit proactiu», va afegir Kyriakides.

La comissària, que va aconsellar «incrementar la vacunació contra la grip» de cara a la tardor i hivern en l'hemisferi nord, va afegir que «en alguns Estats membres la situació és ara pitjor del que era al març» i «es deu al fet que les mesures necessàries no van ser decretades, aplicades o respectades correctament».

Kyriakides va comparèixer davant la premsa al costat de la directora del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC), Andrea Ammon, qui també va advertir sobre el «preocupant augment del nombre de casos de covid-19 a Europa». «Fins que no hi hagi una vacuna segura i eficaç disponible, la identificació ràpida, les proves i la quarantena dels contactes d'alt risc són algunes de les mesures més eficaces per reduir la transmissió», va dir Ammon.

La directora de l'ECDC va fer una crida a continuar respectant el distanciament físic, la higiene de mans i a quedar-se a casa quan un es trobi malament perquè «la pandèmia està lluny d'acabar i no hem d'abaixar la guàrdia». Va assenyalar que en l'última anàlisi de riscos publicat per l'ECDC, que no conté «cap mesura nova» sinó que agrega el coneixement acumulat en els últims mesos, s'observa que «en alguns països» s'està passant «d'una transmissió local a una transmissió comunitària més generalitzada».

Els nous casos afecten més la «gent jove» d'entre 15 i 49 anys, grup d'edat que va representar el 44% dels «casos severs» registrats en el conjunt de la Unió Europea i països associats en l'última setmana. «Què es pot fer? Hem de controlar la transmissió entre nens i joves adults, garantir que els que són mèdicament i socialment vulnerables estan protegits i protegir els professionals de la salut», va indicar. Ammon va insistir que la immunitat de grup, que s'aconseguiria quan un elevat percentatge de la població s'hagi tornat resistent al virus, està encara lluny perquè la mitjana de població amb anticossos és del 15% o inferior, excepte en «alguns llocs» molt afectats per la primera onada de Sars-CoV-2. «No és el moment de pensar que la majoria de la gent no es pot contagiar. Al contrari», va resoldre.

La metgessa alemanya, que és al capdavant de l'ECDC des del 2017, va declarar que «és molt difícil donar un consell general» sobre la idoneïtat de tancar espais com bars o restaurants i va subratllar que depèn de «si és possible mantenir-hi la distància social».