El premi Ambaixador reconeix enguany l'informàtic i físic Ramon López de Mántaras (Sant Vicenç de Castellet, 1952), acadèmic del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i una autoritat mundial en el camp de la intel·ligència artificial. És doctor en Física per la Universitat de Tolosa i en Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya. Assessor dels governs francès i alemany, ha estat considerat un dels 25 científics més influents de l'Estat espanyol.

El santvicentí, que acaba d'entrar a formar part del Consell Assessor de l'Observatori d'Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya, ha centrat bona part del treball de la seva carrera professional en la creativitat computacional i també ha cultivat el camp de la robòtica. López de Mántaras és un dels pioners de la intel·ligència artificial a l'Estat i ha estat distingit amb nombrosos premis internacionals i reconeixements al llarg de la seva trajectòria professional, com el Premi Ciutat de Barcelona d'Investigació l'any 1982.

L'any 2011 va rebre el Premi Robert S. Engelmore de l'Associació Americana d'Intel·ligència Artificial, un dels guardons de més prestigi en l'àmbit internacional en aquest camp, i el 2012 el Premi Nacional d'Informàtica de la Societat Científica Informàtica d'Espanya. Entre moltes altres distincions nacionals i internacionals, el 2018 va ser reconegut amb el Premi Nacional d'Investigació Julio Rey Pastor en Matemàtiques i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, que li va atorgar el ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. D'altra banda, el novembre del 2016 va ser nomenat membre numerari de la secció de Ciències i Tecnologia de l'Institut d'Estudis Catalans.

L'any 2018 l'Ajuntament Sant Vicenç de Castellet, el seu poble natal, va distingir López de Mántaras amb una medalla extraordinària. En aquella ocasió, en recollir el guardó,el científic va recordar que la seva trajectòria havia començat quan, amb l'arribada de l'home a la Lluna, va descobrir que aquella fita havia estat possible gràcies a l'electrònica. Aquest fet va ser el detonant perquè s'hagi dedicat tota la seva vida a estudiar i investigar en aquest camp, fins a convertir-se en pioner a escala mundial en el camp de la intel·ligència artificial.