La desaparició del turisme internacional i les restriccions de mobilitat han obligat el sector hoteler a reinventar-se per mantenir les portes obertes. Un d'aquests casos és l'hotel Golf del Port del Comte, al Solsonès, que proposa menjar a les habitacions i quedar-s'hi a dormir la migdiada.

L'objectiu és oferir noves alternatives per atraure el públic local i poder treure un rendiment de l'hotel. Tot i això, les noves restriccions i el confinament perimetral del cap de setmana dificulten l'activitat del sector i afecten especialment els establiments dels municipis més petits per la falta de demanda.

A Barcelona, actualment hi ha només el 30% de la planta hotelera oberta, amb el 10% d'ocupació de mitjana. Les noves restriccions han posat en alerta el sector, que preveu encara més tancaments d'hotels en les pròximes setmanes. «L'estat d'alarma, el toc de queda i el tancament de la restauració fan poc atractiu venir a la ciutat i fer turisme en general», lamenta el director general del Gremi d'Hotels de Barcelona, Manel Casals.

La pandèmia ha obligat els hotels a buscar alternatives. Alguns d'aquests han apostat per cedir espais per gravar-hi pel·lícules o anuncis i altres ofereixen habitacions com a coworkings o colivings. «No és una solució al problema, però serveix per treure rendiment i fer front a les despeses fixes. Aquesta capacitat de readaptar-nos és una bona notícia per al sector», assegura Casals.

L'hotel Golf del Port del Comte, situat a la Coma i la Pedra, va decidir oferir als clients l'oportunitat de menjar a les habitacions i quedar-s'hi a dormir la migdiada. D'aquesta manera esquivaven les restriccions del Govern sense incomplir cap normativa. La idea va sorgir com una broma, però la van decidir tirar endavant en veure la bona resposta dels veïns.

Tot i això, la iniciativa els ha durat poc, ja que amb el confinament perimetral per municipis durant el cap de setmana, ja no hi veuen cap sentit. «Els veïns no em vindran a dormir a l'hotel, ells ja tenen casa aquí», reconeix la propietària de l'establiment, Cristina Costa. Més endavant, si es torna a permetre la mobilitat durant els caps de setmana, no descarten tornar a posar en marxa aquesta iniciativa.

Per la seva banda, Vincci Hotels ha llançat Vincci My City, una nova aposta de la cadena per gaudir de l'experiència dels hotels sense sortir de Barcelona. L'empresa ofereix una nit d'allotjament per 55 euros l'habitació doble en hotels de quatre estrelles i 83 euros en hotels de cinc estrelles.

Manel Casals preveu una baixada de l'ocupació «remarcable» en els pròxims dos anys i assegura que, a curt termini, costarà recuperar la confiança en el turisme. A mitjà termini, preveu menys vols i estades més llargues. «Probablement menys gent viatjarà per feina, però hi haurà més reunions puntuals d'equips o empreses», assegura.

En tot cas, recorda que l'allotjament en els hotels representa el 85% de la facturació de les empreses. Fa prop d'una dècada, aquests establiments es veien només com a espais on passar-hi la nit. En els últims anys, els hotels han estat cada cop més pensats per «conviure» amb el client local i oberts a les seves ciutats. La pandèmia ha accentuat aquesta tendència.