«Hem passat les primeres hores de recompte amb molts nervis. Em comença a recordar la nit del 2016. Al principi semblava que Hillary Clinton anava molt endavant, però cap a les 10 de la nit van començar a caure les patacades». Són els nervis de la berguedana Carme Calderer, professora de Matemàtiques a la Universitat de Minnesota. Fa anys que viu als Estats Units. Hi ha format la seva família, però manté contacte amb els germans de Berga.

Viu a Minnesota, al nord de Minneapolis, territori Biden, i hi vota. «És un estat que vira molt cap a l'esquerra, sobretot a les ciutats (Minneapolis i Saint Paul, també Duluth). Les zones rurals han canviat una mica. De tota manera, hi ha sempre majories demòcrates», explica.

Com pot haver condicionat les eleccions la pandèmia?

La mala gestió de la pandèmia -podem dir-ne, una gestió criminal- ha contribuït a la crispació de la campanya electoral. També ha contribuït a l'augment del vot per correu i el vot anticipat. Al Trump i a la seva conxorxa, tant els fa que la gent visqui bé i amb salut com que es mori, mentre ells es puguin anar farcint les butxaques. I, tot i així, encara hi ha aquestes ramades de xais que els continuen votant. Quina desgràcia! El Trump em recorda el borbó.

Espera un canvi en la gestió política a la Casa Blanca?

Desitjava, com molta gent, un gran canvi a la Casa Blanca. Però com més tard es fa, el desànim es va estenent. Tenim un govern incompetent, d'extrema dreta, proposant la violència, el racisme, frívol i desgraciadament amb prou visibilitat per contaminar la resta del món. Sembla, però, que potser es podrà guanyar la majoria al Senat.