Catalunya ha superat el pic màxim de contagis de la segona onada de covid-19 epidemiològicament però això encara no es nota als hospitals, on segueixen els ingressos de malalts de covid-19 «encara que a menor ritme», va dir ahir el secretari del Departament de Salut, Marc Ramentol.

Per la seva banda, el comitè tècnic del pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) va aprovar ahir prorrogar 15 dies el toc de queda nocturn que va aplicar la Generalitat per fer front a la segona onada del coronavirus. «El Procicat ha aprovat avui [ahir] la pròrroga a partir de diumenge a la matinada i durant 15 dies del confinament nocturn entre les 22.00 h i les 06.00 h amb les excepcions que ja s'havien establert», van explicar en una publicació a Twitter.

Integració de la xarxa privada

En roda de premsa telemàtica, Ramentol va anunciar que el Servei Català de la Salut havia aprovat ahir una instrucció per la qual s'integra a la xarxa pública les mútues laborals i els hospitals privats per ampliar la capacitat hospitalària, similar a l'adoptada a la primera onada de la pandèmia. Es tracta de disposar, va indicar, de més capacitat de llits convencionals i d'UCI per l'augment de malalts que Salut preveu per a les properes setmanes, ja que, encara que les dades indiquen que s'ha passat el pic màxim de contagis caldrà esperar unes setmanes per arribar al pic d'ocupació de llits convencionals i d'UCI als hospitals.

La integració suposarà una compensació econòmica per a la xarxa privada, com en la primera onada, amb uns 43.000 euros per pacient ingressat en un llit d'UCI privat i altres aportacions econòmiques que s'havien d'auditar tot i que els «resultats finals» del control públic no es coneixen i s'estan esperant, va indicar el secretari general de Departament. Les dades dels malalts ingressats als centres privats i les mútues laborals s'han d'incloure, possiblement a partir de demà, al web dadescovid.cat, així que s'incrementaran tant el nombre d'ingressats en general com els de les UCI.

Ahir, si s'hi haguessin sumat les dades de la sanitat privada, hi havia 541 persones a Catalunya ingressades a les UCI, el que suposa el 57% del total de pacients, segons les dades facilitades per Ramentol. Sense aquestes dades, Catalunya havia sumat en les 24 hores anteriors 5.011 contagis més de covid, gairebé el mateix nombre que abans-d'ahir, i va reportar 104 morts, tot i que la velocitat de transmissió del virus (Rt) segueix caient lentament i se situa en 0,94 -una centèsima menys- mentre comencen a baixar els pacients hospitalitzats.

La velocitat de propagació de virus (Rt) a Catalunya se segueix frenant, tot i que molt lentament, tot just dues centèsimes els dos últims dies, però ja sembla que comença a notar-se en les hospitalitzacions, ja que ahir hi havia 2.725 ingressats amb covid, 45 menys que abans-d'ahir, dels quals 471 estan a l'UCI, catorze menys que el dia abans.

Segons les dades actualitzades ahir per Salut, el nombre de morts no deixa d'augmentar i des de l'inici de la pandèmia ja han mort 14.482 persones a Catalunya, 104 d'elles reportades en les 24 hores anteriors, una mortaldat que està deixant entre 50 i 73 morts diaris.