Kamala Harris ha fet història en convertir-se en la primera dona, la primera negra i la primera d'ascendència asiàtica vicepresidenta dels Estats Units. Filla d'immigrants de l'Índia i Jamaica, Harris, de 56 anys, ocupa amb la victòria demòcrata en els comicis el segon càrrec més important del país.

Abans de formar tàndem amb el candidat demòcrata, Joe Biden, Harris ha estat senadora per Califòrnia des del 2017, des d'on ha defensat la reforma del sistema de salut, la facilitació de l'accés a la ciutadania als immigrants, la prohibició de les armes i una fiscalitat progressiva. Abans de ser nominada per Biden a la vicepresidència, Harris va optar a ser la candidata demòcrata a la presidència, però va abandonar per falta de recursos.

Nascuda a Oakland (Califòrnia), Harris es va graduar a la Universitat Howard i l'any 2003 va ser elegida fiscal del districte de San Francisco per set anys després esdevenir fiscal general de Califòrnia, un càrrec per al qual va ser reelegida l'any 2014 i va ocupar fins al 2017.

De pare jamaicà i mare índia, Harris reivindica i manté una forta connexió amb les seves arrels. «La meva mare ens va educar molt intencionadament a la meva germana i a mi com a dones negres fortes. Sabia com ens tractaria i ens veuria el món», apuntava ella mateixa en una piulada.

Harris va competir per ser la candidata demòcrata a la presidència, però va abandonar per manca de recursos financers per continuar, segons va dir als seus seguidors. «No soc bilionària, no puc finançar la meva pròpia campanya», va justificar la seva decisió. Després, Biden li va oferir la vicepresidència en un reconeixement a la diversitat racial en plenes protestes contra el racisme al país.

Paradoxalment, la nominació de Harris, que ha aportat aire fresc a la candidatura de Biden, a la vicepresidència va mobilitzar més la base demòcrata i va aconseguir que Biden sumés més donacions.