Els empresaris de les furgoteques o furgonetes gastronòmiques de tot l'Estat han creat una plataforma per defensar la subsistència del seu sector en temps de pandèmia.

Els empresaris d'aquest subsector gastronòmic reivindiquen que «es regularitzi la seva situació després de la parada forçosa a què s'han vist obligats a causa de la crisi sanitària de la covid-19». Consideren que la irrupció de la pandèmia ha fet que es cancel·lessin tots els esdeveniments programats i des del mes de març passat les furgoteques estan aparcades sense cap tipus d'activitat. Més d'un centenar d'empresaris d'aquest col·lectiu han impulsat la plataforma sota el lema «Salvem les food trucks», que pretén conscienciar l'administració perquè regularitzi la seva situació, i les emmarqui i les doti dels mateixos drets que tenen els llocs estacionals com els de gelats o castanyes, o els llocs fixos com xurreries o quioscos de parcs.

El col·lectiu de furgoteques sol·licita que se'ls permeti «instal·lar-se de forma permanent en determinats llocs de ciutats i pobles, ubicacions consensuades amb els ajuntaments», per poder realitzar la seva activitat: l'alimentació, considerada com un servei essencial.

«Volem obrir un diàleg amb les administracions perquè facilitin la nostra activitat mitjançant taxes d'ocupació de la via pública», sol·licita aquesta plataforma professional acabada de néixer. Consideren, a més a més, que la gastronomia de carrer és segura, ja que els vehicles se situen a l'exterior, a l'aire lliure, i a més poden desplaçar-se i situar-se en zones on l'hostaleria no arribi, de manera que així poden donar un servei a clients de complexos d'oficines o que no tinguin possibilitats de cuinar.

Per conscienciar tant les administracions com la ciutadania, el col·lectiu ha posat en marxa una campanya a les xarxes socials amb els lemes #SalvemosALosFoodtrucks i # JuntosPorElStreetFood.

D'altra banda, l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, s'ha compromès a demanar a la Generalitat que consideri la proposta de l'hostaleria de reobrir parcialment i respectant les mesures sanitàries. Pueyo considera que «cal trobar un equilibri entre la salut i la preservació del teixit econòmic».