10 de novembre de 2020
10.11.2020
Regió7

Un centenar d'amos de bars de Berga denuncien que estan amb l'aigua al coll

Un grup d'hostalers berguedans recull 1.600 firmes per reclamar ajudes directes i que no se'ls apugin, o bé es rebaixin, els impostos que paguen

09.11.2020 | 22:43

«Som un dels sectors més afectats per la covid i demanem a l'Ajuntament i al Consell Comarcal que ens ajudin em aquests moments difícils. Estem amb l'aigua al coll». Aquest és el clam d'un grup de propietaris de bars i restaurants de Berga que, ahir, es van concentrar a la plaça de Sant Pere per reclamar a l'Ajuntament i al Consell Comarcal del Berguedà que no els apugin els impostos i els els condonin o redueixin.

Van arribar a la plaça en processó com si fossin un seguici fúnebre amb el so estrident d'una sirena udolant al seu pas. Vestits de negre i amb creus, repartint esqueles per la mort de l'hostaleria, els assistents van fer cinc minuts de silenci «perquè se'ns escolti a través del silenci que és present als nostres locals» tancats. Van penjar cartells reivindicatius i van col·locar una làpida en un banc de la plaça.

Aquesta iniciativa l'ha impulsat un grup de propietaris de bars que s'ha organitzat en la darrera setmana de forma espontània. En pocs dies han aconseguit recollir 1.600 signatures de persones que donen suport a les seves reivindicacions. Ahir les van entrar al registre municipal i també les trametran via burofax al Consell Comarcal del Berguedà.

Denuncien que el tancament dels locals els ha abocat a una situació insostenible, ja que l'opció del menjar per endur és «insuficient per poder tirar endavant els nostres negocis». I han advertit que ja hi ha bars de la capital berguedana que han hagut de tancar. «El tancament definitiu de locals ja comença a ser evident, i encara ho serà més si no es prenen mesures de caràcter urgent». Denuncien que es troben «amb l'aigua al coll» i en una situació «tan complicada que molts de nosaltres ja no podem fer front al pagament de subministraments, salaris, seguretat social, autònoms, lloguers i un llarg etcètera». Els hostalers «hem vist reduïda la nostra font d'ingressos fins a tornar-la gairebé inexistent i les factures en estan ofegant».

Els professionals del sector destaquen que han fet «un esforç extraordinari per tenir els nostres locals desinfectats i amb unes condicions d'higiene excepcionals» per complir les mesures anticovid-19. I denuncien que les ajudes establertes fins ara són insuficients.


Condonació d'impostos

Els hostalers reclamen que se'ls condonin els impostos per ocupació de la via pública a Berga l'any 2021, que es destini una partida «en forma d'ingrés, com han fet altres ajuntaments, per fer front a despeses de subministraments bàsics». Igualment reclamen la reducció o condonació de la taxa de residus del 2021, «ja que la del 2020 s'ha pagat íntegrament i no se n'ha fet ús».

Els representants dels negocis que ahir es van concentrar a la plaça de Sant Pere es van entrevistar amb la regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, que els va adreçar unes paraules a la plaça mateix, i posteriorment amb l'alcaldessa, Montse Venturós. Les dirigents municipals els van convocar a una reunió aquesta mateixa setmana per concretar algunes de les peticions que fan, com per exemple la condonació de l'impost d'ocupació de la via pública del 2021.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook