Els viatgers internacionals que arribin a Espanya per via aèria o marítima procedents de països de risc i no s'hagin fet una PCR al país d'origen tindran la possibilitat de fer-se un test d'antígens a l'arribada a Espanya, però seran sancionats. Així ho va assegurar ahir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa que s va fer posteriorment al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS), en el qual va abordar amb les comunitats l'exigència per part d'Espanya d'una PCR negativa a viatgers internacionals de països de risc a partir del 23 de novembre.

La mesura, que es va conèixer abans de la roda de premsa, exigeix als viatgers que procedeixin de països de risc i la destinació final dels quals sigui un aeroport o port espanyol, independent de la seva nacionalitat o d'on provingui, una PCR negativa feta 72 hores abans per poder entrar, tal com va recordar Illa en la roda de premsa. El ministre va explicar que els països considerats de risc són els que, d'acord amb el Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès), són de color vermell -en funció de les seves informacions periòdiques- als mapes de risc. En el cas que siguin tercers països, es considerarà que són de risc si tenen una incidència acumulada els últims 14 dies superior als 150 casos per cada 100.000 habitants.

Els resultats de la PCR s'exigirà als viatgers abans d'embarcar, va concretar Illa, que va indicar que, si a l'arribada al port o aeroport espanyol de destinació no la tenen, se'ls oferirà la possibilitat de fer-se un test d'antígens i se'ls posarà la «corresponent sanció» en funció de la normativa vigent. «Eventualment, se'ls denegaria l'accés si són ciutadans de tercers països i no compleixen els requisits que exigim per entrar al nostre país», va afegir el titular de Sanitat. La decisió s'ha treballat juntament amb altres ministeris i, segons Illa, reforça el caràcter de «destí segur del nostre país».

El ministre va recordar que fins ara els casos importats suposen el 0,08 del total a Espanya. Per a la designació de les zones o països de risc als quals s'exigirà la realització d'una PCR, en el cas dels països de la Unió Europea i països associats Schengen, es prendrà com a referència els criteris que estan recollides a la Recomanació UE 2020/1475, del 13 d'octubre, sobre un enfocament coordinat de la restricció de la lliure circulació en resposta a la pandèmia de la covid-19.