Un grup interdisciplinari de l'Agència Tributària i diversos cossos policials han detingut set persones a Catalunya i la Comunitat Valenciana com a presumptes integrants d'una banda internacional, que es dona per desarticulada, dedicada al tràfic d'armes i explosius i que va blanquejar a Espanya més de deu milions d'euros.

Un comunicat emès ahir a l'Agència Tributària informa que a la investigació, iniciada el 2018, hi han participat membres d'aquest organisme, la Policia Nacional, Mossos d'Esquadra i Europol, coordinats per la Fiscalia Especial Contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada i supervisada pel Jutjat Central d'Instrucció número 2 de l'Audiència Nacional.

Els detinguts a les províncies de Barcelona, València i Alacant -ucranians, letons i espanyols- conformaven una banda internacional que noliejava vaixells mercants per al transport il·legal des d'Europa a països africans d'explosius i armament, inclosos carros de combat, i que blanquejava els diners de les seves operacions procedent de paradisos fiscals, amb un entramat empresarial radicat a Catalunya i Comunitat Valenciana.

El comunicat destaca que una guerra interna dins de l'organització va crear una fissura en les mesures de seguretat que aplicava el grup per ocultar el contraban d'armes i blanqueig de capitals, activitats que dirigia des de les localitats de Gavà (Baix Llobregat) i de Calp (Alacant).

En l'enfrontament, els líders del grup es van amenaçar i es van extorsionar entre ells per aconseguir el control de les rutes marítimes amb les que enviaven, des d'Espanya, armes russes procedents d'Ucraïna a països de nord d'Àfrica i Orient Mitjà, especialment zones en conflicte sotmeses a embargaments internacionals. La disputa entre els líders va derivar en una escissió de la banda en dos grups, que van continuar amb les activitats delictives.

Els detinguts enviaven les armes dins de vaixells de càrrega noliejats des d'Espanya costat d'un altre armament d'origen lícit, camuflant així la procedència del carregament il·legal. L'organització va aconseguir amb aquestes activitats importants quantitats de diners, que introduïa de nou després de blanquejar-los.