El secretari general de Salut, Marc Ramentol, va defensar ahir l'estratègia de Catalunya per contenir la covid-19 en comparació amb la que s'ha fet a la Comunitat de Madrid, on no han pres mesures com el tancament de bars i restaurants.

En una entrevista a RAC1, Ramentol va qüestionar que «realment les coses s'estiguin fent bé a Madrid», i va defensar que a Catalunya s'ha arribat al pic de contagis amb 6.000 casos, 2.000 menys que a Madrid amb un milió més d'habitants. També va sostenir que l'estratègia de Madrid ha provocat més morts.

Ramentol preveu que el pla de desescalada del Govern sigui asimètric, tenint en compte variables com la densitat de la població o la mobilitat.

Ramentol va assegurar que la realitat epidèmica de Catalunya «no té res a veure» amb la de Madrid, on la segona onada va començar al principi de setembre i va arribar al pic a final del mateix mes, amb 8.000 casos al dia.

A Catalunya, en canvi, l'increment de casos es comença a notar a mitjan octubre i s'arriba al pic a final del mateix mes, amb 6.000 casos. «Són 2.000 menys, i tenim un milió més de població», va dir, «el pic màxim és més baix a Catalunya que a Madrid perquè apliquem mesures».

Pel que fa a les morts al territori, el secretari general de la Conselleria de Salut va explicar que, segons dades del Ministeri de Sanitat, Catalunya ha tingut durant la segona onada «puntualment un pic d'excés de mortalitat la segona quinzena d'octubre», mentre que «Madrid no, té un augment significatiu de mortalitat respecte a les seves sèries històriques més sostingut».

«Madrid ha fet bé les coses? Quan vam començar a gestionar la pandèmia vam dir que havíem de salvar el màxim de vides possibles», va afegir el secretari general de Salut, «des del nostre punt de vista hem complert l'objectiu». Ramentol va dir no poder-se sentir «insatisfet» de com ha gestionat la pandèmia Catalunya, i «menys amb comparació de com ho ha fet Madrid».

La Conselleria de Salut està analitzant l'experiència de la Comunitat de Madrid amb els testos d'antígens, tot i que ha remarcat que «no és gaire diferent» del que ja s'ha fet a Catalunya i se seguirà fent. En aquest sentit, va recordar ue hi ha un «creixement exponencial» d'aquests testos a Catalunya, amb més de 200.000 ja fets, i que en les properes setmanes s'utiltizaran «molt més» que fins al moment.