El director mèdic de l'Hospital Mount Sinai de Nova York i Fill Adoptiu de Cardona, Valentí Fuster, va afirmar ahir que la vacuna no farà desaparèixer immediatament la covid-19, però està convençut que la situació millorarà progressivament després de l'hivern i que «en un any o dos el coronavirus serà com una grip».

En una entrevista a RAC-1, Valentí Fuster, que recentment ha estat reconegut amb un dels guardons mèdics més prestigiosos del món, el de la Fundació Príncep Mahidol de Tailàndia, va criticar les administracions per no actuar abans, tot i haver-les alertat dels riscos d'una pandèmia global, i va assegurar que la covid-19 «no desapareixerà, però serà com les grips que tenim ara. Potser arribarem a un any o dos i estarà completament estabilitzada», va assegurar.

«L'angoixa ha de desaparèixer. M'agradaria donar l'esperança que és una cosa temporal», va dir el cardiòleg català, que va insistir que «el virus no marxarà immediatament per la vacuna. Perquè sigui efectiva ha de protegir el 80% de la població i no podem dependre només de la vacuna, és només un altre esglaó».

Segons Fuster, «és una tercera guerra mundial biològica. Però hem d'estar tranquils perquè això anirà cap avall. Després d'aquest hivern, cada vegada anirem a millor. Hem d'arribar a l'estiu, que segur que serà millor que el passat, i el del 2022 serà encara millor».

El cardiòleg va retreure a les administracions que «no van voler escoltar. S'hauria pogut evitar aquesta epidèmia si s'haguessin posat en funcionament mesures per tallar les transmissions d'una a una altra. La preparació per fer les vacunes es podria haver començat abans. Hem perdut 3 anys».

Als 77 anys i després d'una llarga carrera en el camp de la cardiologia, que inclou 35 doctorats honoris causa i el fet de ser l'investigador espanyol més citat de tots els temps, segons Google Scholar, Valentí Fuster, a més del seu càr-rec al capdavant del CNIC, és el director mèdic de l'Hospital Mount Sinai, a Nova York.