Durant els vuit mesos que les sales de concerts han estat tancades, «les administracions han comès greus errors, com el despropòsit que es va produir aquest estiu, quan es va permetre que es duguessin a terme concerts als teatres, però es va prohibir a les sales professionals», recordava ahir el president de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), Lluís Torrents, a la Sala Apolo de Barcelona, que segueix tancada, en la presentació de l'Anuari de la Música 2020, que que editen conjuntament l'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) i el Grup Editorial Enderrock.

I les conclusions són devastadores: la pandèmia ha provocat «la pitjor crisi de la història del sector musical, almenys al llarg dels segles XX i XXI», que fa preveure «una hecatombe», segons es desprèn de les «terribles xifres», en paraules de Lluís Gendrau, director editorial d'Enderrock

La indústria del directe estima que enguany la facturació podria caure un 87 %, amb unes «pèrdues històriques» de fins a 88 milions d'euros, a causa de l'anul·lació del 80 % dels concerts (16.500 concerts) i la caiguda d'un 94 % d'espectadors (12,3 milions) motivat per les mesures restrictives de la pandèmia. A més, els músics han vist reduït el 75 % de l'activitat respecte a l'estiu anterior i no albiren cap represa per al 2021. La recuperació del 2019 ha rebut, ara, «un cop mortal». A més, les noves mesures -ara amb el 30 % de capacitat i fins a les 10 de la nit- «no ajuden les sales grans».