24 de novembre de 2020
24.11.2020
Regió7

Bars i restaurants de pobles petits de la regió central reobren portes amb incertesa

El confinament municipal que encara es manté perjudica aquests negocis durant el cap de setmana, que és quan més facturen

23.11.2020 | 22:52
Una treballadora del restaurant Cal Miliu, de Rajadell, preparant un cafè, ahir al matí

Ningú a la terrassa per les baixes temperatures, però sí a l'interior, on els primers clients hi arribaven ahir al matí amb ganes d'esmorzar, per fi, en un restaurant. Cal Miliu, a Rajadell, va tornar a obrir portes amb «il·lusió», però amb la incertesa de saber com els anirà tenint en compte que el confinament municipal els perjudica molt.

«Nosaltres, quan facturem més és el cap de setmana, però si només pot venir la gent del poble no ens anirà bé», assegurava el responsable del restaurant. El mateix passa en d'altres negocis com el Nou Urbisol, de Castellolí, o Cal Bayona, a La Panadella (a Montmaneu). I és que per als restaurants de pobles petits, el cap de setmana és el plat fort. És quan tenen més clients i, per tant, quan poden fer més caixa. Temen que, si la situació s'allarga, no els surti a compte obrir.

La responsable de La Panadella, Roser Albareda, explicava que en aquest establiment depenen d'un municipi molt petit, Montmaneu, de tant sols 150 habitants i això fa que, per ells, sigui insostenible obrir els caps de setmana, i no ho faran. Per contra, de dilluns a divendres, com que estan situats en un punt estratègic, a peu de l'autovia A-2 entre les províncies de Barcelona i Lleida, confien que pugin salvar els mobles amb els transportistes.

Altres restaurants, com és el cas del Nou Urbisol, de Castellolí, o Cal Miliu, de Rajadell, mantindran el servei de menjar a domicili durant el cap de setmana per tal «d'aguantar i subsistir». «Ho fem per mantenir els clients, però al final del dia, quan fas números, te n'adones que tot l'esforç fet té poca recompensa», asseguren des de Cal Miliu. En la mateixa línia s'expressa Mercè Jubany, responsable del Nou Urbisol de Castellolí: «No ens surten els números». De la mateixa opinió és Roser Albareda, de Cal Bayona, que assegura que el menjar a domicili «no és la solució».

El sotrac de la pandèmia els ha passat factura. En el cas del Nou Urbisol, Jubany s'ha hagut d'endeutar i ara espera que la gent s'animi a anar al restaurant per poder recuperar-se i pagar els deutes. Alguns restaurants encara no aixecaran els ERTO de la majoria de treballadors fins que no vegin com evoluciona la situació. En aquest context, els restaurants demanen ampliar els límits del confinament municipal de cap de setmana i que, com a mínim, es fixin límits comarcals.


Terrasses sense gent

A la Catalunya Central, les terrasses tenen poc sentit a les portes de l'hivern. De fet, ahir, primer dia de reobertura, va ser un dels dies més freds d'aquesta tardor i les baixes temperatures no convidaven a asseure's-hi.

La prova és que les terrasses estaven totalment buides ahir al matí i no va ser fins al migdia, quan el sol va començat a escalfar una mica més, que la gent s'hi va asseure.

De fet, alguns restaurants han decidit no obrir la terrasses. «A la Panadella fa molt fred i, per tenir els clients a fora morts de fred, preferim no obrir la terrassa», posaven en relleu des de l'Hotel Bayona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook