Més de 5.000 afiliats de Junts per Catalunya estan cridats a votar el seu candidat per aspirar a la presidència de la Generalitat en les pròximes eleccions del 14-F, en un duel entre Laura Borràs i Damià Calvet, després de la renúncia de Carles Puigdemont a postular-s´hi.

La via directa de la portaveu de JxCat al Congrés i el tarannà gestor del conseller de Territori i Sostenibilitat s´enfrontaran per ser el presidenciable del partit i formar, de ben segur, «tiquet electoral» amb l´expresident català, que encara no ha aclarit si encapçalarà simbòlicament la llista. Una pugna a dos, després que, en l´últim moment i poques hores abans per arrencar la votació, l´advocat i exregidor Jaume Ferrés -el tercer aspirant que va aconseguir els avals però no té opcions- anunciés la seva retirada i el seu suport a Borràs.

Aquestes són les claus de les primàries de la que avui és la primera força independentista al Parlament:

Un total de 5.128 afiliats estan cridats a participar en la votació telemàtica, que va arrencar ahir a les 8 del vespre i finalitzarà diumenge a la mateixa hora; mitja hora després del tancament d´urnes, s´anunciaran els resultats en roda de premsa. El calendari de primàries inclou tres votacions telemàtiques: la primera és la d´aquest cap de setmana, per elegir el presidenciable; a mitjans de desembre es farà una segona votació per a les primeres posicions de la llista i, finalment, es triarà la resta de la candidatura.

Amb un ascens fulgurant a JxCat i fent sempre gala de la seva empatia, Laura Borràs (Barcelona, 1970) va ser un dels flamants fitxatges de Puigdemont per a les eleccions catalanes del 2017 i, entre març del 2018 i maig del 2019, va ser consellera de Cultura al Govern de Quim Torra, de qui és persona de màxima fidelitat. Després ca ser cap de llista de JxCat al Congrés.

Professora universitària, és llicenciada en Filologia Catalana i doctorada en Filologia Romànica, i està pendent de la investigació per la presumpta adjudicació irregular a un amic de 18 contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes, fets que, segons el Tribunal Suprem, podrien constituir delictes de prevaricació i malversació, entre d´altres.

De perfil gestor i dialogant, Damià Calvet (Vilanova i la Geltrú, 1968), va ser estret col·laborador de l´exconseller Josep Rull i amic des dels 18 anys, i el va succeir en el càrrec després del seu empresonament pel procés independentista. Diplomat en Arquitectura Tècnica per la Universitat Politècnica de Catalunya i graduat en Ciències i Tecnologies de l´Edificació, Calvet ha desenvolupat la major part de la seva carrera professional a l´administració catalana, on ha ocupat càrrecs com la regidoria d´Urbanisme a Sant Cugat de Vallès (Vallès Occidental), la direcció general d´Arquitectura de la Generalitat, la secretaria general de Territori i la direcció general de l´Incasòl.

Els dos candidats coincideixen que Puigdemont ha de seguir liderant JxCat i esgrimeixen el llegat de l´1-O i la «confrontació intel·ligent» amb l´Estat, però és aquí on apareixen els matisos sobre l´estratègia i, sobretot, els ritmes.

Sota el lema «Junts per guanyar», Calvet exhibeix gestió i defensa el camí a la independència a una generació vista, i representa el sector més moderat de JxCat: menys gestualitat, més diàleg amb l´Estat, referèndum acordat i bon govern.

Borràs lidera un xoc més directe amb l´Estat, dona per amortitzat el diàleg i rebutja caure en l´«autonomisme», com es demostra amb el seu no als Pressupostos de l´Estat; amb el lema «Fem història Junts», aposta per unir forces de l´independentisme a Madrid, no abaixar el ritme del procés i no descartar la via unilateral.

Tot i la seva renúncia, Puigdemont va avançar que serà a la llista electoral i «liderarà» el projecte. Fonts consultades per Efe el situen com a possible cap de llista «simbòlic» per Barcelona.