Pedro Sánchez, el polític acostumat a navegar en mars que a estones semblen voler engolir-lo, es disposa a variar el seu rumb. Està a punt d´aconseguir els seus primers pressupostos, una vegada que se sotmetin a votació el proper dijous al Congrés i, fregant ja el final de l´any, i després de passar pel Senat, acabin formalment el tràmit parlamentari. Amb grans tensions externes i internes, però també amb grans xifres (seran els comptes públics més ambiciosos de la història d´Espanya), se´n sortirà, excepte una sorpresa majúscula, amb més suports dels aritmèticament necessaris. Superada aquesta maror que permet, a més, garantir al Govern de coalició una legislatura de vida, Sánchez ja pensa en els escenaris següents. I, d´acord amb l´eslògan que va triar per a l´acte que dissabte va protagonitzar a Ferraz per dirigir-se als militants -que no al comitè federal del partit, clarament arraconat en aquesta etapa sanchista i que no es reuneix des del febrer, també per les restriccions de la covid-19-, no es posa límits a curt termini. «L´Espanya que mereixem: 2021-2026». O sigui, una Espanya en dos mandats. A continuació, algunes de les claus per dibuixar el que està per arribar en les properes setmanes.

El president sap que l´executiu, com els socis parlamentaris que li han garantit el seu aval, no ha parat de repetir que sense pressupostos nous no hi hauria cura per a les múltiples cicatrius que deixa el virus.

Entre altres coses, perquè es necessiten comptes públics actualitzats per incloure els fons promesos per Europa perquè els seus estats, un a un, tornin a aixecar-se i superin la devastació pandèmica.

Però des de fa setmanes hi ha un pal a la roda europea, introduït per Hongria i Polònia, que evita que l´aixeta s´obri, malgrat que la set s´intensifica. Els mandataris d´ambdós països, l´hongarès Viktor Orban i el polonès Mateusz Morawiecki, mantenen vetat el pressupost de la Unió i el fons de recuperació -un paquet financer d´1,8 bilions d´eu- ros-, en negar-se a condicionar l´ajuda al respecte a les normes de l´estat de dret.

És previsible que Sánchez i el seu equip, com altres governs europeus, augmentin els esforços diplomàtics en els propers dies per intentar desbloquejar la situació (Espanya, a més, busca aliances urgents per fer front a la pressió migratòria que estreny en plena pandèmia, especialment a les Canàries).

Mentrestant, es continuen fent passos interns per confirmar aquest esperat repartiment: recentment s´ha preparat un decret que facilita el camí per obtenir subvencions amb una «finestreta única» per sol·licitar-les, terminis més curts i menys paperassa, entre altres qüestions.

A més, l´executiu i els agents socials acaben d´acordar la constitució de nous grups de treball al voltant d´un «Pla nacional de reconstrucció», un camí que també hauran de recórrer les diferents administracions.