El Govern de la Generalitat ha preparat un pla específic per a les festes de Nadal que implica canvis en les normes i restriccions per la pandèmia de la covid-19. Així, segons ha anunciat al ple del Parlament el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, l'executiu contempla relaxar el toc de queda en els dies més assenyalats, i que la nit de Nadal (24 de desembre) i la nit de Cap d'Any (31 de desembre) el confinament nocturn comenci a la 1.30 h de la matinada. De la mateixa manera, la nit de Reis (5 de gener) el toc de queda es retardarà a les 23.00 h de la nit. La resta de dies es mantindrà a les 22.00 h.

Aragonès també ha avançat que el pla per al Nadal manté el límit de persones per reunir-se en un mateix grup en 10, tal i com està previst a la reobertura que ja s'aplica. De la mateixa manera, ha comentat que el Govern no preveu establir canvis en les mesures de perimetratge, i si s'avança en les fases previstes al pla de reobertura, les festes de Nadal es passaran sense cap mena de restricció de mobilitat.

El republicà ha reconegut que els catalans hauran de celebrar un Nadal "molt diferent" però ha defensat fer-ho amb la "màxima seguretat i tota la responsabilitat". Ha explicat que a tothom li agradaria poder celebrar trobades socials amb amics i família però que cal complir les restriccions.

Per la seva banda, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha explicat que el Govern assistirà aquest dimecres a la reunió del consell interterritorial de l'Estat sobre salut i que ho faran "conscients" que Catalunya té el seu pla de Nadal i que és el que s'aplicarà. Budó ha manifestat que el Procicat està reunit i té sobre la taula aprovar aquest pla de Nadal. "Un cop s'aprovi es detallarà tot el pla", ha destacat.

Els menors compten

El Procicat ha aprovat aquest dimecres al migdia el pla de Nadal, que limita les reunions de Nadal a 10 persones incloent els infants, i que recomana relacionar-se amb dues altres bombolles però en dies diferents, és a dir, que una bombolla quedi només amb una altra per Nadal, i després es trobi amb una segona un altre dia, per posar un exemple. El Procicat aconsella minimitzar la mobilitat i que es mantingui en l'entorn proper. En aquest sentit, parla de 'bombolla de Nadal', formada per persones que ja tenen contacte proper, com pares, fills i germans que visquin a prop. Cal evitar la interacció amb persones que viuen lluny i fa mesos que no es veu. Es permetrà la sortida d'usuaris de residències. El toc de queda s'allarga les nits de Nadal, Cap d'Any i Reis.

El pla de Nadal contempla el període entre el 24 de desembre i el 6 de gener, i està desvinculat dels trams de la desescalada excepte pel que fa a la mobilitat pel territori. Fixa les reunions en 10 persones i no deixa els nens fora d'aquesta suma. S'aconsella que es reuneixen com a màxim dues bombolles diferents en una trobada. Cada bombolla s'haurà de relacionar com a molt, segons el Procicat, amb dues altres, però sempre en trobades diferents, i sempre les mateixes. És el que es denomina 'bombolla de Nadal', que haurà d'estar formada per persones que ja tenen un contacte proper habitual i que viuen a prop, en cap cas amb persones que fa mesos que no es veu.