La Coordinadora de l´Advocacia de Catalunya ha denunciat la vulneració del dret de defensa en l´àmbit penitenciari amb la decisió del Tribunal Suprem de revocar el tercer grau dels presos independentistes.

L´entitat ha subratllat que els jutjats de vigilància penitenciària són els encarregats de tutelar els drets dels presos, i en aquest capítol, al seu parer, entren els beneficis penitenciaris. Segons aquest grup d´advocats, el Suprem n´ha de quedar al marge. També ha criticat que l´alt tribunal estigui aplicant un «caràcter retributiu i exemplificant» que la llei penitenciària no té, i ha reclamat al Consell de l´Advocacia Catalana que tramiti una queixa al Consell General del Poder Judicial.

Aquest grup d´advocats també ha constatat que s´està «burlant» la independència judicial i la no jerarquia dels tribunals», i ha defensat que el dret penitenciari no és una disciplina que pugui ser entesa només com una mera «subordinada» del processal.

«No és el mateix un jutjat o tribunal sentenciador que el jutge de vigilància penitenciària», apunta la coordinadora, que defensa que el tribunal sentenciador es quedi al marge una vegada els condemnats passen a dependre de l´administració penitenciària.