El departament de Salut considera que la situació epidemiològica a Catalunya està estabilitzada, encara que segueix a l´expectativa de l´impacte que la reobertura de la restauració i la cultura i l´increment de la interacció social tindran en les dades d´aquesta setmana.

En la roda de premsa per analitzar l´evolució de la pandèmia, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, i el coordinador de la Unitat de Seguiment de la Covid-19, Jacobo Mendioroz, van assenyalar ahir que Catalunya es troba en la « situació prèvia «a poder valorar l´impacte de l´aixecament de les restriccions i l´augment de la mobilitat i la interacció.

Segons les dades epidemiològiques actualitzades per Salut, en les 24 hores precedents la velocitat de contagi es mantenia en 0,99, fregant el límit marcat pel Govern per fer marxa enrere en la desescalada, se sumaven 595 nous positius i el risc de rebrot baixava 5 punts, fins als 200. No obstant això, els hospitalitzats arribaven a 1.590 persones, 75 més que diumenge, dels quals 395 estaven a l´UCI, sis més que el dia abans, i es van reportar 25 morts més. Així, nou mesos després de la primera víctima mortal oficial de la Covid-19 a Catalunya, una dona de 87 anys amb patologies prèvies que va morir el 6 de març a Can Ruti de Badalona, s´han registrat 16.177 morts a causa del coronavirus.

«Ara mateix, la situació és d´estabilitat. Han passat 10 dies des que es va augmentar l´activitat i normalment l´impacte real dels canvis es comencen a notar entre 10 i 14 dies després de l´aixecament de les restriccions. Això vol dir que d´aquí a divendres començarem a veure realment l´efecte de la reobertura de les activitats i si es produeix un canvi important en la tendència de la velocitat de contagi i el nombre de positius», va apuntar Mendioroz, basant-se en l´anàlisi de les últimes dades robustes disponibles, que són els de finals de la setmana passada. No obstant això, va reconèixer que la pressió assistencial segueix sent «bastant alta» i que si es produeix un increment sobtat de casos «no hi haurà gaire marge d´actuació» i caldrà reduir la mobilitat.

Per la seva banda, Marc Ramentol va apuntar que el descens progressiu de la pressió hospitalària està sent «una mica més lent» del que els agradaria i que la «velocitat d´alliberament de capacitat assistencial» també s´alenteix. Va emfatitzar que el Govern ha posat en marxa «dues grans estratègies» per controlar la pandèmia, com són la represa dels cribratges massius i el rastreig reforçat. Sobre els cribratges massius, Ramentol va explicar que ja han realitzat 76.000 test a més de 40 punts de Catalunya. En el cas dels rastrejos, ha celebrat que el seguiment de la quarantena per part dels contactes estrets ha augmentat significativament, fins al 73%, quan abans era de prop del 60%.