La portaveu d´Govern, Meritxell Budó, va afirmar ahir que les autoritats sanitàries i Protecció Civil «estan acabant de valorar» si permetre que obrin els centres comercials donades algunes «preocupants» aglomeracions que s´han produït durant els últims dies.

En l´habitual roda de premsa després de la reunió setmanal del Consell Executiu, que aquesta vegada es va celebrar en dimecres, Budó es va referir a aglomeracions que s´han produït en zones com el centre de Barcelona. «Aquestes imatges són naturals però preocupants, perquè no estem en una situació de normalitat. Hem de prendre tots consciència d´això», ha indicat. Com a possible remei a noves concentracions de gent, el Govern «té sobre la taula» permetre que els centres comercials, que ara estan tancats, puguin obrir les portes. Podria ser una mesura que permeti «esponjar les aglomeracions», que haurà d´acabar de prendre en el marc del Procicat i de la qual es donarà compte en «els pròxims dies». Així mateix, l´executiu també valorarà si es poden prendre mesures «territorialitzades», és a dir, en funció de com evoluciona el virus en cada zona més que en global a tot Catalunya.

Budó va alertar que l´impacte en el sistema de salut dels contagis que s´hagin pogut produir durant aquests dies es manifestarà en unes dues setmanes, coincidint amb les dates de Nadal.

Per això, va demanar que les reunions nadalenques durin «el mínim temps possible», es porti mascareta mentre no es mengi i es mantinguin les finestres obertes en la mesura del possible encara que sigui hivern.

La portaveu va recordar que les trobades no hauran de superar les deu persones, procedents totes elles de dos grups bombolla com a màxim.