El conseller d´Interior, Miquel Sàmper, va defensar ahir l´actuació dels Mossos d´Esquadra davant els desnonaments, tot i que va admetre que el 0,4% de les seves intervencions en casos de desallotjaments pugui ser «qüestionable o probablement desmesurada».

Sàmper va comparèixer a la comissió d´Interior de Parlament per informar -a iniciativa del grup de Catalunya en Comú- de l´actuació de la policia catalana al desnonament d´un pis propietat d´Oleguer Pujol on vivia una família amb menors i el desallotjament de l´edifici okupat Casa Buenos Aires de Vallvidrera, que es van saldar amb càrregues i detencions. El conseller d´Interior va donar suport a les actuacions policials en ambdós casos, en els quals assegura que els agents van emprar la mínima força imprescindible contra persones concentrades que mantenien una actitud hostil i que en algun cas van agredir els mossos desplegats.

En el cas de l´habitatge propietat d´Oleguer Pujol, Sàmper va assegurar que els responsables de la comitiva judicial que havia d´executar el desnonament -suspès dues vegades- van insistir que s´havia de dur a terme encara que fos utilitzant la força d´ordre públic. A la Casa Buenos Aires, el conseller va relatar que el desallotjament es va fer sense incidents, quan a l´interior de l´edifici només hi havia cinc persones, i que les càrregues havien tingut lloc en una concentració de protesta no comunicada, en què van participar 150 persones, amb actitud «hostil i agressiva» cap als policies, el que, va assegurar, els va obligar un «ús selectiu de les defenses». Sàmper va treure importància a aquestes actuacions policials i va recordar als parlamentaris que només li havien demanat explicacions per dos desnonaments, quan entre els mesos de setembre a novembre els Mossos d´Esquadra en van practicar un total de 716. Segons el conseller, es tracta del 0,26% d´ «intervenció qüestionable d´ordre públic» que aconseguiria el 0,40% si se sumen un parell més d´actuacions policials que poguessin ser desmesurades. «Probablement es podria fer millor, l´autocrítica és important», va opinar Sàmper.