Una nova sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ordena a la Generalitat garantir que tots els alumnes rebin un mínim de 25% de classes en castellà com a llengua vehicular, després de constatar que el seu ús és «residual» i només compleixen la llei un 2% de les escoles. La sentència estima parcialment el recurs que el 2015 va presentar el Govern de Mariano Rajoy per la «inactivitat» de la Generalitat en la seva obligació de garantir l'ensenyament del castellà com a llengua vehicular i pel procés de preinscripció a les escoles catalanes, que, assegurava, limita l'ús del castellà al primer curs d'infantil mitjançant «atenció individualitzada».

La resolució de la sala contenciosa del TSJC obliga la Generalitat a adoptar les mesures necessàries per garantir un «ús vehicular normal» del castellà i del català a les escoles de Catalunya, que abasti el «conjunt d'alumnes», amb la finalitat d'«evitar un ús simbòlic o residual». La sala, que es remet a sentències ja aprovades pel mateix TSJC i el Suprem que obliguen a impartir un 25% de classes en castellà, retreu a la Generalitat que no hagi «exercit la seva competència» per assegurar l'ús vehicular de totes dues llengües oficials a les escoles ni hagi «exercit una activitat de control» per garantir-ho. El TSJC arriba a aquesta conclusió arran de la informació que el Departament d'Ensenyament li va aportar en el marc d'aquest procés judicial, que, segons la sentència, constata que la mitjana d'hores en castellà és del 18% en l'educació primària, del 19% en secundària i del 26% en batxillerat. Per a la sala, «la Generalitat no ha exercit la seva competència dictant la normativa, les instruccions o els actes d'aplicació que siguin necessaris a l'efecte de determinar l'ús vehicular de les llengües en l'ensenyament, ni ha exercit una activitat de control susceptible d'evitar la citada situació».

Per la seva banda, el vicepresident català, Pere Aragonès, va defensar en un tuit que «a Catalunya hi ha un ampli consens a favor de la immersió lingüística perquè pedagògicament és el millor sistema», i va afegir: «Fa temps que se la volen carregar a cop de tribunals, però la defensarem a tot arreu com un sol poble». Per contra, el líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, va celebrar la sentència que obliga a un mínim del 25% d'ensenyament en castellà al sistema educatiu català, i creu que demostra que «la llei Celaá s'ha fet en contra dels criteris del Tribunal Constitucional (TC)».

També es va pronunciar sobre la decisió del TSJC la candidata de JxCat a la presidència de la Generalitat, Laura Borràs, que va considerar «una agressió molt greu» al model d'escola catalana. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també va defensar el model d'immersió lingüística a les escoles en ser preguntada per la decisió del TSJC.

El líder del PP, Pablo Casado, de visita ahir a Catalunya, va demanar a Pedro Sánchez que vetlli perquè es compleixi el 25% de classes en castellà a Catalunya a què obliga la resolució del TSJC.