El Govern de Catalunya ha decidit imposar noves restriccions davant l'empitjorament dels indicadors de la pandèmia, que apunten a una tercera onada, i per frenar la desescalada a les portes de les festes de Nadal. Entre les noves mesures anunciades aquest divendres, que s'aplicaran des de dilluns vinent, 21 de desembre, fins a l'11 de gener, hi ha l'obligació a bars i restaurants de tancar a les 15.30 h i només permetre el servei d'esmorzars i dinars, exceptuant aquells establiments que serveixen menjar a domicili, que també podran preparar sopars.

Bars i restaurants

Per tant, l'horari d'obertura dels establiments de restauració permès a partir de dilluns serà de les 7.30 a les 9.30 h (per als esmorzars) i de les 13 a les 15.30 h. En el cas dels bars i restaurants que preparen menjar per emportar, també podran treballar des de les 7 de la tarda i fins a les 10 de la nit, en el cas de les comandes que es recullin al mateix establiment, i fins a les 11 de la nit per a les entregues a domicili. Les restriccions pel que fa a l'aforament no canvien: terrasses al 100% i fins al 30% a l'interior, amb un màxim de 4 persones per taula i 6 en cas de pertànyer a la mateixa bombolla de convivència. Cal portar mascareta tota l'estona, excepte per al moment de beure o menjar.

Confinament comarcal tota la setmana

El vicepresident català, Pere Aragonès, i la portaveu del Govern, Meritxell Budó, han anunciat que a partir de dilluns vinent i fins a l'11 de gener el confinament passarà a ser comarcal, també entre setmana, amb l'excepció de si es visiten familiars, es va a una segona residència o un hotel. Es manté el tancament perimetral de Catalunya amb dues excepcions: es permetran les entrades i sortides per anar a veure familiars durant les festes i també els desplaçaments a Andorra, ja que durant aquest període queda eliminada la limitació de mobilitat entre el país veí i la comarca de l'Alt Urgell. Així doncs, Andorra deixarà d'estar afectada pel tancament perimetral de Catalunya. Actuaran com una sola comarca, segons ha explicat Budó durant la roda de premsa. Per altra banda, els dies festius es permetrà el moviment arreu de Catalunya.

Reunions de fins a 10 persones

Pel que fa al nombre de persones que es poden trobar en les reunions socials, es permetran grups de fins a 10 persones els dies festius (24, 25, 26 i 31 de desembre, i 1 i 6 de gener), però de com a màxim dues bombolles de convivència. La resta de dies, les trobades podran ser de màxim 6 persones, com fins ara.

Toc de queda

El toc de queda nocturn es manté com fins ara, de 10 de la nit a 6 del matí, però ampliat per a les nits de Nadal, Cap d'Any i Reis, tal com ja s'havia anunciat. Per a les dues primeres dates, el toc de queda començarà a la 1 de la matinada, i per a la nit de Reis s'iniciarà a les 23 h.

Tancament de gimnasos i establiments de restauració en centres comercials

Entre les novetats també destaca el tancament d'aquells gimnasos i establiments de restauració que es troben a l'interior de centres comercials, per evitar els contactes socials. El sector del comerç manté les restriccions aplicades fins ara: continuaran oberts amb un aforament al 30% sempre que es garanteixi una bona ventilació.

Esport: sempre amb mascareta

En l'àmbit esportiu, continuen permeses les activitats a l'aire lliure (al 50% de l'aforament) i també en instal·lacions tancades (amb un aforament del 30%). Com a novetat, però, Budó ha destacat que totes les activitats s'han de poder fer amb mascareta excepte les aquàtiques. Per tant, l'esport d'alta intensitat només es podrà efectuar a l'aire lliure i aquells esports on per la seva intensitat no es pugui portar mascareta s'hauran de suspendre o fer-se al carrer, i només es podran fer activitats dirigides de baixa intensitat.

La cultura i les cerimònies de culte mantenen restriccions

Les activitats culturals i les cerimònies de culte no es veuran afectades per aquesta reculada en la desescalada. Així, la cultura seguirà oberta al 50% d'aforament o a les 1.000 persones com a màxim -sempre amb bona ventilació-, mentre que en les cerimònies religioses l'aforament serà al 30% o fins a un topall de 1.000 persones.

Retorn a l'escola l'11 de gener

D'altra banda, Budó ha recordat que el retorn a l'escola s'ha endarrerit fins a l'11 de gener. La portaveu del Govern ha dit que aquesta decisió els dona «uns dies de marge» per detectar contagis que s'hagin pogut produir durant les festes i evitar que es traslladin al grup bombolla de la classe. «Mirarem si es pot començar el curs amb totes les garanties», ha assegurat Budó, que ha afegit que amb aquests dies que guanyen «el temps és or».

Valoració el 28 de desembre

Aquestes mesures entraran en vigor el proper dilluns 21 de desembre i és previst que s'allarguin fins a l'11 de gener. Segons ha detallat Budó, el dia 28 de desembre -una setmana després de l'inici de les noves restriccions- tenen previst fer una revisió de totes les mesures per si cal endurir-les o replantejar-les. Preguntada per si això podria canviar les excepcions previstes per a la resta de festes de Nadal -Cap d'Any i Reis-, Budó ha dit que no es pot descartar cap escenari i ha insistit que s'anirà observant com evolucionen les dades.

El Govern ha encarregat un pla d'inspecció dels locals d'obertura al públic per garantir que compleixen les restriccions. Aquesta era una exigència de Salut a Interior per evitar el tancament de bars i restaurants. La resolució s'aprovarà aquest mateix divendres per a la seva publicació immediata en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).