La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal responsable de centenars d'estafes relacionades amb la venda de mascaretes i altres productes. En el marc de l'operació 'Hontecilla', s'han detingut sis persones de nacionalitat moldava i s'han fet tres registres a Salou, Reus i Sant Adrià del Besòs, on s'ha confiscat una gran quantitat de documents falsificats, més de 100 targetes SIM, una vintena de telèfons mòbils, 19.000 euros i targetes de crèdit o dèbit falses, entre altres. L'organització, que tenia la base d'operacions en aquestes localitats, és responsable de 265 delictes d'estafa, amenaces, extorsions, falsedat documental, usurpació de l'estat civil i blanqueig de capitals comesos en una vintena de províncies de l'Estat.

La quantitat estafada podria ascendir a uns 100.000 euros, segons estima la Guàrdia Civil.

L'organització aprofitava la necessitat d'obtenir material sanitari per estafar particulars, ajuntaments, associacions, empreses o farmàcies.

De fet, la investigació va començar arran de la denúncia presentada per un ajuntament d'una localitat de la província de Guadalajara. El consistori va fer una compra de 600 mascaretes FPP1 a través d'un web per un import de 800 euros, però mai va rebre la comanda.