L'expresident Carles Puigdemont encapçalarà la llista de JxCat per Barcelona a les eleccions del 14 de febrer a Catalunya, tot i que serà un número u simbòlic, ja que no es postularà per ser investit, sinó que aspira a ajudar que Laura Borràs es converteixi en «la primera presidenta de Catalunya».

Així ho va anunciar Puigdemont en un vídeo difós a les xarxes socials en què compareix amb Laura Borràs, que a les primàries de JxCat va ser escollida com a candidata efectiva a la presidència de la Generalitat davant del conseller Damià Calvet. Puigdemont, que manté el seu escó com a eurodiputat encara que està pendent que es resolgui el suplicatori enviat per la Justícia espanyola perquè el Parlament Europeu li aixequi la immunitat, ja va anunciar abans de celebrar-se les primàries de JxCat que aquesta vegada no es presentaria com a candidat a president però sí que lideraria el projecte i participaria d'alguna manera en les eleccions del 14-F.

Després de considerar diferents hipòtesis -com situar-se darrere de Borràs o fins i tot encapçalar la llista de JxCat per Girona-, finalment Puigdemont ha optat per ocupar de manera simbòlica el número u de la candidatura per Barcelona, per sobre de la candidata efectiva a presidir la Generalitat. «M'honra tenir l'oportunitat d'ajudar a fer que Laura Borràs sigui la primera presidenta de Catalunya», afirma Puigdemont al vídeo, en el qual deixa clar que no serà el candidat a la investidura sinó que formarà part del «projecte que encapçala Laura Borràs de manera clara». El seu objectiu és ajudar que «a la llarga llista de presidents de la Generalitat hi hagi finalment el nom d'una dona, el de Laura Borràs».

L'anunci de Puigdemont ha de complir un tràmit formal: Puigdemont proposarà a l'executiva de JxCat encapçalar la llista per Barcelona, proposta que «haurà de ser validada» per la militància en la tercera fase de les primàries de el partit.