Espanya administrarà a Guadalajara la primera dosi de la vacuna contra la covid-19 de l'Estat, segons va anunciar ahir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, després del Consell Interterritorial de Salut en què es va reunir amb els consellers del ram de totes les autonomies. El dissabte 26 de desembre arribaran a Castella-la Manxa les primeres 350.000 vacunes, com a part d'un programa d'enviaments de 12 setmanes durant les quals el govern preveu que l'Estat rebi 4,5 milions de dosis que s'administraran a 2,3 milions de persones. Des de Castella-la Manxa es distribuiran a totes les autonomies per poder començar a vacunar a partir del diumenge 27. «No és el final -va dir Illa-, però és el principi del final».

El ministre, que va alertar que «la situació no està anant bé», va explicar que la campanya de vacunació «durarà mesos» i no va negar que és «complexa». Però va assegurar que el sistema de salut públic «està preparat». El ministre també va afirmar, a preguntes dels periodistes, que no hi ha constància que hi hagi casos a Espanya de les noves soques de la covid-19 que s'han detectat al Regne Unit i a Sud-Àfrica.

A l'entorn de l'estratègia per combatre la pandèmia, Illa va celebrar que les Comunitats Autònomes prenen mesures, i va posar com a exemple el confinament de les comarques de la Cerdanya i el Ripollès decretat dimarts per la Generalitat.

A banda, Illa es va mostrar convençut que amb els prop de 4,5 milions de dosis que l'Estat rebrà en els propers tres mesos en enviaments de 350.000 vacunes setmanals n'hi haurà prou per arribar als primers col·lectius designats per rebre-les, els usuaris de residències geriàtriques i el personal que hi treballa i els sanitaris, principalment.