La residència Font dels Capellans de Manresa és el primer centre assistit de la regió sanitària de la Catalunya Central on aquest diumenge posaran la vacuna contra la covid. Hi arribaran cent dosis de la vacuna, que es repartiran entre els residents i professionals. Les primeres persones a rebre-la seran una àvia i la doctora responsable del centre manresà.

Cada dilluns a partir del vinent arribaran més dosis i entre dimarts i dissabte s'anirà ampliant la vacunació a la resta de les residències de gent gran de la regió sanitària, que inclou les comarques del Bages, Berguedà, Anoia, Solsonès, Osona i Moianès, igual que es farà a la resta de Catalunya. Tres equips de professionals de la sanitat integrats per una vintena de persones cadascun que es van oferir voluntaris per formar-se per fer la vacunació seran els encarregats d'injectar les dosis als pacients. Es traslladaran en equips de dues persones a les residències, que per part seva tenen la missió de recollir els consentiments informats a les famílies per a la vacunació i de preparar els espais.

La Font dels Capellans és una residència pública que és verda. Vol dir que hi ha hagut casos de covid però que actualment no en té cap. En concret, els va tenir el setembre passat però va ser un brot petit. Segons va informar ahir la seva directora, Anna Valverde, a Regio7, del mig centenar d'avis que hi ha, volen que els posin la vacuna, atès que no és obligatori, el 95 %, i pel que fa als professionals, el 75 %. Entre els darrers, van explicar fonts de Salut, n'hi ha una vintena que fan festa aquest dia però que hi aniran expressament per poder rebre la vacuna. La primera professional a qui li posaran, que serà l'encarregada de parlar amb els mitjans de comunicació, serà la doctora del centre, María José Andrés Egea.

Al cap de tres setmanes, totes les persones vacunades rebran una segona dosi. És a partir de la tercera setmana que es genera la immunitat al virus.

Ahir, ja hi havia les neveres a punt amb què es traslladaran les vacunes a la residència. El lloc on s'emmagatzemaran quan arribin a Catalunya serà el Banc de Sang i Teixits, des d'on es distribuiran les dosis a les diferents regions sanitàries. Cada regió tindrà un lloc concret on guardar-les abans que no es portin a les residències on es faran servir que el departament va preferir no desvetllar.

En el cas de la residència Font dels Capellans, la vacunació es farà en dos espais diferenciats: un per als professionals que estiguin treballant aquell dia i per als residents i un altre per als professionals que aquell dia facin festa i que, per tant, hagin estat a fora. La vacuna que es comença a repartir ara és la de Pfizer-Biontech.

A nivell de Catalunya, Salut administrarà la primera vacuna a la residència Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat i seguidament es farà en un geriàtric de cadascuna de les regions sanitàries amb una partida de 1.595 dosis. Dilluns se'n rebran 60.000 més.