La lluita fratricida entre l'antiga coalició postconvergent s'enverina. El veto que Junts per Catalunya ha plantejat a la presència del PDeCAT a la taula de partits que ha de decidir si se celebren o no les eleccions del pròxim 14 de febrer ha aixecat en armes els successors de CDC. Ahir, l'exvicepresidenta del Govern, amb Artur Mas, Joana Ortega, en aquell temps número 2 de la llista del PDECat, han presentat una reclamació al conseller d'Acció Exterior i Relacions Institucionals, Bernat Solé (ERC), per haver estat apartats de l'òrgan de partits. El número 3, Marc Castells, portaveu de la força, va acusar Meritxell Budó d'haver mentit el dia anterior en la roda de premsa de Govern.

«Que la consellera de Presidència s'informi perquè va dir que la taula és de grups parlamentaris, i no de partits amb representació al Parlament, i això és fals», va assenyalar Castells davant la porta de la conselleria d'Exteriors. L'alcalde d'Igualada també va avançar que acudiran a la taula encara que no hi estiguin convocats per posar en evidència el veto «injustificat» dels puigdemontistes. El protocol d'actuació de la conselleria en aquests casos marca específicament que si la taula es fa «amb les eleccions convocades» haurà de tenir dos representants de «cada partit amb representació».

De fet, el grup parlamentari de Junts per Catalunya és la conseqüència de la coalició electoral entre el PDeCAT i l'extinta CDC. Per aquesta raó és el PDeCAT el que manté tots els drets respecte als espais públics de propaganda i la presència en els debats.

I per aquesta mateixa raó, la plana major de Junts (que pren el nom del grup parlamentari després d'una maniobra sobre la propietat de la denominació que ha arribat als jutjats) es troba aquests dies ocupada en la recerca d'avals ciutadans que els permetin concórrer als comicis.

No obstant això, i fins i tot sense els avals pertinents, Junts sí que està present en la taula. El mateix Castells va culpar de l'«apartheid» del PDeCAT el «sectarisme i dictadura de Puigdemont».

Joana Ortega,exconsellera de Governació, a més de número 2 d'Artur Mas al Govern, és una de les condemnades amb inhabilitació i multa pel procés participatiu del 9-N. Ortega va assenyalar que «les grans decisions s'han de prendre a través de grans consensos, i la taula de partits té dos grans objectius, el primer la transparència i el segon és minimitzar comportaments de boicot, i boicotejar el PDeCAT no és la millor manera de tenir present aquest principi», va sostenir.