Catalunya va detectar ahir un primer cas de la variant britànica del virus que causa la covid-19, en un moment en què les dades epidemiològiques indiquen que la pandèmia segueix creixent amb 100 ingressos diaris de malalts als hospitals.

Els serveis sanitaris han diagnosticat el primer cas de contagi a Catalunya de la variant britànica de la SARS-CoV-2, que es contagia un 70% més tot i que sense causar aparentment símptomes més greus. La consellera de Salut, Alba Vergés, va precisar ahir en roda de premsa telemàtica que la detecció d'aquesta variant del virus es va fer dimecres a una persona que havia viatjat al Regne Unit i va indicar que s'està fent ja un seguiment dels seus contactes.

«Era qüestió de temps» que arribés aquesta variant, va destacar Vergés, que va assegurar que és «probable» que hi hagi més casos a Catalunya d'aquesta soca més contagiosa del coronavirus, però que això no fa variar els plans i l'estratègia del seu departament.

Mentrestant, l'administració de la vacuna a Catalunya ha agafat impuls i ja són més de 24.000 les persones que han rebut la primera dosi de la de la companyia Pzifer, entre residències geriàtriques i personal sanitari, i la setmana que ve arribaran les primeres vacunes de la companyia Moderna, segons va precisar Vergés (vegeu pàgina anterior). La consellera va explicar que el 55% dels ja vacunats són residents en centres geriàtrics i que la resta són professionals d'aquests serveis o personal sanitari. El repte a mig i llarg termini és administrar les 748.000 dosis que estan assegurades per a Catalunya, va reblar.

Per ara, el 5,7% de les persones de risc que es podrien vacunar l'ha rebutjada, un fet que el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, considera que «no té sentit» ja que es tracta d'una vacuna eficaç. Mendioroz va indicar que aquest percentatge de rebuig, que era més elevat en l'inici del procés de vacunació, és més alt a Lleida (11,74%) i menys a Tarragona (4,27%) i que és probable que quedi en una «anècdota» conforme vagin passant els dies i els ciutadans puguin veure que amb prou feines es produeixen reaccions adverses i que aquestes no són letals. Les dades de la pandèmia a Catalunya seguien a l'alça, amb 2.375 nous casos de Covid-19 i 48 morts més notificats en les anteriors 24 hores.