Els alcaldes del Baix Llobregat Nord i de la resta de l'àmbit Regió Metropolitana Sud es va reunir dijous amb la consellera de Salut, Alba Vergés, per compartir la informació sobre la situació sanitària i la preocupació sobre temes com ara la vacunació o l'alta ocupació de les UCI. El contingut de la trobada va transcendir ahir.

Durant la reunió, des del Departament de Salut es va posar damunt la taula les gràfiques de la regió sanitària, que presenta xifres de contagi més elevades que les d'altres regions sanitàries i la mitjana de Catalunya. Segons les darreres dades analitzades, però, la situació s'està estabilitzant, i malgrat que la Rt (velocitat de transmissió) encara està per sobre de l'1, hi ha una inflexió en la tendència des del 14 de gener a tot Catalunya.

Miquel Riera, alcalde d'Olesa de Montserrat, va explicar després de la trobada que en la reunió es va incidir en el fet que «les restriccions han donat resultat i el contagi s'està frenant, però no s'ha aturat fins que no baixi la Rt per sota d'1, i per això cal insistir en les mesures de protecció i en el compliment de les restriccions».

Durant la reunió també es va detallar que l'afectació d'aquesta tercera onada sobre el sistema assistencial és molt més elevada que la produïda durant la segona onada. Segons Riera, «el cap de setmana passat el sistema es va tensionar molt, i això fa que s'activin els plans de contingència als hospitals per augmentar la capacitat d'atenció i el nombre de llits d'UCI. I per fer possible això cal activar els llits disponibles a centres sociosanitaris com a recurs per derivar casos més lleus i així alliberar llits d'hospital».

D'altra banda, durant la reunió d'aquest dijous els ajuntaments van demanar una millora de la comunicació i la informació que reben els municipis per part de la Generalitat, sobretot «quan la presa de decisions afecta directament el món local», així com també informació sobre el pla de vacunació i els diferents tipus de vacunes o sobre futures restriccions.