La Policia russa ha detingut centenars de persones a tot el país en les marxes que tenen lloc aquest dissabte en suport del líder opositor Aleksei Navalni, que es troba en presó preventiva després de ser detingut a la seva tornada d'Alemanya, on s'havia recuperat de l'enverinament que va patir l'any passat. Entre els arrestats està Iúlia Navalnaia, la seva dona, segons ha indicat ella mateixa en el seu compte a Instagram.

«Disculpin per la mala qualitat [de la foto], la llum és dolenta al furgó policial», ha escrit amb ironia a la seva pàgina, al publicar una autofoto dins d'un vehicle de les forces de l'ordre.

D'acord amb el portal OVD-info, especialitzat en el seguiment de detencions, almenys 381 persones han sigut arrestades fins al moment a tot el país per les forces de seguretat, a vegades amb l'ús de la violència.

93 ciutats

Les marxes tenen lloc a 93 ciutats amb el lema '¡Llibertat!' per exigir l'alliberament de Navalni, a qui el Servei Federal Penitenciari de Rússia acusa d'haver incomplert les condicions d'una pena de presó suspesa de 3,5 anys dictada contra ell el 2014 i declarada il·legal pel Tribunal Europeu de Drets Humans.

A Moscou, on la marxa per exigir l'alliberament de Navalni ha començat a les 14.00 hora local (11.00 GMT) a la cèntrica plaça Pushkinskaia, les detencions han començat fins i tot abans de la cita, segons va poder constatar Efe.

A Sobol, una de les cares més visibles de l'equip de Navalni, se la van emportar els agents antiavalots recorrent a la força força quan feia declaracions als mitjans de comunicació.

«¡Feixistes!», cridaven alguns dels partidaris del líder opositor que eren a prop.

Les autoritats russes ja havien advertit en els últims dies a través de la Policia i la Fiscalia que prendrien mesures contra els assistents de les marxes no autoritzades.Campanya d'assetjament

Dijous van iniciar una campanya d'assetjament contra activistes i els principals col·laboradors de Navalni per mirar d'impedir les marxes d'avui amb la detenció i l'empresonament d'alguns d'ells, com la seva portaveu Kira Yarmish, que compleix 9 dies a la presó.

La mateixa Sobol va ser detinguda dijous durant diverses hores, després de la qual cosa li van imposar una multa de més de 3.300 dòlars per haver violat de manera reiterada «les regles d'organització d'una manifestació» no autoritzada.

Pancartes amb el lema '¡Llibertat' i càntics amb «¡Putin, lladre!» i «¡Nosaltres som el poder!» o «¡Ves-te'n!» es podia sentir aquest dissabte a tot el país en les marxes en favor del líder opositor, que tenen lloc a més després de la publicació d'un vídeo per part de l'FBK de Navalni en el qual s'acusa Putin de rebre dels seus amics «el palau més car del món» a la vora del mar Negre.

El vídeo sobre «la trama més gran de corrupció de Rússia» per una suma de més de 100.000 milions de rubles (uns 1.400 milions de dòlars), ja ha superat els 60 milions de visites a YouTube.