La Generalitat ultima un nou paquet d'ajuts directes per als autònoms, les pimes, els treballadors en ERTO i els sectors més afectats per les restriccions de la pandèmia. Ahir el vicepresident Pere Aragonès, el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, i el de Treball, Chakir el Homrani, es van reunir per enllestir els detalls d'uns pagaments que suposaran «un esforç pressupostari extraordinari» de crèdit i que es concretaran avui en una reunió amb agents socials i patronals. El Govern n'explicarà tots els detalls en una roda de premsa posterior.

En concret, l'executiu treballa per fer un nou pagament d'ajuts directes als autònoms, que són un dels col·lectius més afectats per la crisi de la covid-19 i que més han vist reduïts els seus ingressos. La línia seguirà la que es va seguir en els pagaments dels mesos de novembre i desembre, i que llavors van ser de 2.000 euros per autònom.

Les micro, petites i mitjanes empreses que puguin acreditar que han patit una caiguda substancial de la facturació també podran optar als ajuts si es comprometen a mantenir l'ocupació.

D'altra banda, el Govern preveu fer pagaments als treballadors afectats per ERTO. En aquest cas, hi haurà dos tipus d'ajuts: un d'extraordinari per als afectats per ERTO de qualsevol sector amb ingressos baixos i que no s'han pogut reincorporar al seu lloc de feina, i un altre per a formació per als que estan en ERTO en algun dels sectors més afectats per la pandèmia.

Així mateix, el Govern es compromet a seguir donant suport als sectors directament afectats per les restriccions. Actualment, estan obligats a tancar els establiments de més de 400 metres quadrats o els centres comercials i gimnasos, entre d'altres.

Per pagar els ajuts, l'executiu preveu fer un esforç pressupostari «extraordinari», tot i que per ara fonts de Vicepresidència eviten donar xifres. En concret, es buscarà arribar al crèdit necessari per posar les ajudes en marxa «a curt termini».

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, va destacar que el Govern mobilitzarà recursos «com mai» per fer ajuts directes i va instar a l'executiu espanyol «que també faci un esforç». «Si la Generalitat que només recapta un 5% dels impostos és capaç de fer aquestes ajudes, el govern espanyol, que recapta el 90%, hi ha de posar la seva part», va reflexionar en veu alta en una atenció als mitjans des de Vilassar de Mar .

Aquest nou esquema d'ajuts s'ha anat treballant en les últimes dues setmanes, i avui Tremosa i El Homrani es reuniran amb el Consell de Diàleg Social per posar en comú tota la informació i consensuar amb patronals i sindicats tot el procés.

Una renda covid

Per una altra banda, la cap de llista d'En Comú Podem a les eleccions catalanes, Jéssica Albiach, proposa crear una ajuda econòmica batejada com a «renda covid» per atendre aquells treballadors afectats per la pandèmia que, malgrat els subsidis, no aconsegueixen el Salari Mínim Interprofessional (SMI).

Albiach va llançar aquesta proposició des de Girona, on va presentar la candidatura dels comuns a la província, que lidera Rosa Lluch. «Proposem una 'renda covid', una ajuda especial per a aquells treballadors i treballadores que s'han vist fortament impactats per la crisi i que, malgrat les ajudes, no arriben a l'SMI», va afirmar Albiach.

La presidenciable dels comuns va urgir a «reaccionar» per «protegir la gent» i que tothom «tingui condicions de vida digna», i va asseverar que la 'renda covid' és fruit de les demandes dels diferents agents socials amb els quals han parlat en les últimes setmanes.