El Departament d'Interior va reforçar el control a l'AVE i altres trens ràpids per vetllar pel compliment del confinament perimetral després de detectar un increment dels viatges no justificats, per la qual cosa en les primeres hores d'ahir es van aixecar cinc actes de sanció.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va comparèixer ahir en roda de premsa per fer balanç de l'evolució epidemiològica de Catalunya, amb el comissari dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero; el sotsdirector de Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado; el secretari general de Sanitat, Marc Ramentol, i el coordinador de la Unitat de seguiment de la covid, Jacobo Mendioroz.

Sàmper i Molinero van explicar que ha començat el reforç del control a les estacions de tren amb un dispositiu dels Mossos per comprovar que els viatges a Catalunya estiguin degudament justificats. En les primeres hores del matí, la policia va inspeccionar dos trens AVE, en els quals van aixecar tres i dues actes administratives de sanció, respectivament i, al migdia, els Mossos van fer les comprovacions oportunes en un tren Alvia. Malgrat que encara no es disposa de xifres concretes, el conseller va subratllar que des de divendres,si bé la mobilitat es va mantenir similar a la de les setmanes anteriors, sí que es va detectar un augment dels viatges no justificats cap a o des de Catalunya, incomplint així el confinament perimetral.

Sàmper va assenyalar que s'han rebut queixes de passatgers perquè alguns trens anaven igual de plens que abans del confinament perimetral, per la qual cosa Interior va decidir desplegar aquest dispositiu amb una «voluntat dissuasiva». A més de controls en trens, Interior ha reforçat el dispositiu en algunes vies ràpides de Catalunya, com a l'AP-7 i l'A-7. Interior també va alertar d'un increment de les infraccions durant el cap de setmana. Concretament, es van aixecar un total de 457 actes entre Mossos i policies locals, 263 de les quals per incomplir el confinament nocturn. El comissari dels Mossos, Joan Carles Molinero, va detallar que aquesta dada suposa un increment d'un 15% respecte del cap de setmana anterior. «Ens posa en evidència que hi ha persones disposades a un incompliment del confinament municipal», va argumentar.