El Departament de Salut s'inclina per mantenir les mesures restrictives que regeixen Catalunyaa causa de la pandèmia més enllà del proper 7 de febrer, atès que les UCI dels hospitals estan ocupades en més d'un 60% per pacients amb covid-19. El secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, en absència de la consellera Alba Vergés, que està aïllada per ser contacte d'un cas positiu, i el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19, Jacobo Mendioroz, han fet aquest dilluns aquesta consideració sobre les restriccions.

Els contagis a Catalunya van a la baixa i els ingressos a les UCI comencen a ralentir-se tot i que de forma "exasperadament lenta", ha considerat Ramentol, la qual cosa "fa pensar que el gruix de les mesures hauran de mantenir-se" en el temps. "No seria oportú -ha afegit- que es proposés una relaxació notòria perquè el risc seria altíssim", i més tenint en compte la variant britànica del virus, molt més contagiosa, i la seva possible influència en l'increment de casos positius en les properes setmanes.

Ramentol ha indicat, a més, que "no es pot descartar cap altra mesura" més estricta, com un possible confinament domiciliari, si la situació ho requereix, tot i que aquesta opció no pot aprovar-la el Govern sinó l'executiu de Pedro Sánchez. També ha explicat el secretari que la campanya de vacunació a Catalunya "continua afectada" per la reducció d'unes 40.000 dosis de Pfizer que es van prometre i no han arribat encara.

Sí han arribat avui 65.520 dosis de vacunes més d'aquesta companyia multinacional en 56 safates, quan havien de ser 61, ha apuntat Marc Ramentol, que es destinaran a completar les segones dosis de vacunes en residències geriàtriques de tota Catalunya i a professionals sanitaris. S'esperen per avui també 8.500 vacunes més de la companyia Moderna, que es destinaran a professionals sanitaris de primera línia d'atenció que ja van rebre la primera dosi d'aquesta vacuna.

Intentar vacunar aviat les persones grans amb greu discapacitat

Salut vol començar aviat la vacunació de les persones grans amb un grau de discapacitat III, el més greu, que viuen als seus domicilis en aquesta primera etapa però això es farà "en funció de les dosis de vacunes que ens arribin".

L'estratègia vacunal per a aquestes persones grans dependents la liderarà l'atenció primària, que coneix i segueix l'estat de salut d'aquests pacients, ha precisat Ramentol.

D'altra banda, el secretari del Departament de Salut ha estimat que s'ha hagut de desprogramar entre un 20 i un 30% les intervencions quirúrgiques no urgents als hospitals catalans, a causa de l'impacte del gran nombre de contagis i ingressos de malalts per la covid-19. "L'impacte assistencial ha estat clarament superior en la tercera onada respecte a la segona", ha afirmat.

Mendioroz ha mostrat la seva preocupació per les zones de Val d'Aran i Pla d'Urgell, a Lleida, per la tendència a mantenir un alt nombre de persones contagiades a ambdues comarques, que tenen un origen "multifactorial", com reunions familiars o treball, ha indicat. A l'Aran, la situació és similar a la de la Cerdanyafa un mes, amb una alta interacció social i la seva situació també pot deure's a un augment de la capacitat de transmissió del virus, segons el grup de Biologia Computacional de la UPC, BIOCOMSC, que ha demanat avui en un tuit que s'investigui el percentatge de noves variants en aquesta zona.

La Moncloa creu que es podrà fer turisme per Setmana Santa

Paral·lelament a la petició de Salut de prorrogar les restriccions, el govern espanyol ha avançat aquets dilluns que confia que la vacunació permeti recuperar la mobilitat per salvar el sector turístic durant la Setmana Santa, segons ha apuntat aquest dilluns la ministra d'Indústria, Turisme i Comerç, Reyes Maroto, en una visita a una empresa de materials hospitalaris on ha estat acompanyada de la ministra de Sanitat, Carolina Darias. Precisament Darias ha demanat a les comunitats autònomes que "ampliïn" les mesures que poden adoptar dins del marc acordat al Consell Interterritorial de Salut per poder rebaixar les dades.

Segons Maroto, les capacitats productives "permeten tenir confiança que el procés de vacunació s'anirà produint d'acord amb el pla que hem acordat amb les comunitats autònomes" i per tant "el reinici dels viatges vindrà de la mà de la contenció de la pandèmia".

La ministra ha apuntat que si a l'arribada de la Setmana Santa ja hi ha "un percentatge important de població vacunada" això "permetrà reprendre la mobilitat amb seguretat".

"Estem treballant en això, i el nostre ànim és posar tot el nostre esforç perquè avanci la vacunació, perquè és la condició necessària per a la reactivació d'un sector tan important per Espanya com és el turístic".

Amb tot, la ministra no ha volgut donar per fer que s'arribarà a aquest punt i que es podrà recuperar la mobilitat per Setmana Santa. A preguntes dels periodistes ha assegurat que el seu govern "prepara" el terreny perquè sigui així, "però veurem si es donen o no les condicions de seguretat sanitària".

"La nostra obligació és treballar en tots els escenaris possibles i els estudis que estem fent diuen que Espanya és un país molt atractiu per als primers viatges que es planifiquin després de la pandèmia", ha dit.

Per tant, segons Maroto, el seu govern ja treballa en el sector "les condicions de seguretat" del retorn a la normalitat així com "l'excel·lència en el viatge". "Desitgem reprendre aquests viatges turístics, però sempre som prudents sobre la prioritat, que és abordar la pandèmia i el procés de vacunació".

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha afirmat també que fins ara l'executiu espanyol ha lliurat a les comunitats autònomes 1,7 milions de dosis de vacunes de les quals 1,5 ja han estat administrades.

Ja hi ha 252.000 persones que han rebut les dues dosis i estan immunitzades. A més, segons Darias, al mes de febrer l'Estat rebrà 2,3 milions de dosis més de Pfizer i Moderna, i AstraZeneca s'hi incorporarà en breu.

"L'objectiu de la Comissió Europea i d'Espanya és anar tenint cada vegada moltes més dosis i els col·lectius a qui es vagin administrant no tindran les dificultats actuals, on cal anar als domicilis", ha dit.

Segons Darias, ja hi ha "una tendència a la baixa" en els contagis, i les mesures adoptades estan aconseguint rebaixar les dades a algunes comunitats autònomes.

En tot cas ha fet una crida als territoris a "ampliar" les mesures dins del marge acordat al Consell Interterritorial de Salut per "contenir la propagació del virus i poder rebaixar les dades amb major rapidesa".