Després d'uns dies de dubtes davant l'al·luvió de peticions de renúncia de membres designats per a les meses electorals del 14F, el Govern va assegurar ahir que la jornada es desenvoluparà amb «normalitat», va garantir que votar serà «segur» i va donar per fet que hi haurà resultats aquella nit.

Va ser de fet un alt càrrec del Govern, el director general de participació ciutadana i processos electorals, Ismael Peña-López, qui va advertir diumenge passat de la possibilitat de no publicar els resultats provisionals la nit del 14F si no s'arribava a constituir un nombre considerable de meses electorals.

Aquest escenari, no obstant això, va ser descartat ahir per la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, que va dir que la pròpia direcció general de processos electorals estima ara que el 99% de les meses electorals ja estan «garantides», amb membres suficients per poder ser constituïdes el matí del 14 de febrer.

Per això, «no tenim motius per pensar que el 14F a la nit no es podran proclamar els resultats electorals», va remarcar la portaveu del Govern, que treballa «amb l'escenari que totes les meses es podran constituir».

Budó també va voler llançar un «missatge de tranquil·litat» a la ciutadania, després que un total de 25.540 membres de les meses hagin presentat al·legacions per ser eximits d'aquesta obligació, la qual cosa suposa més del 30% de les persones triades per sorteig (vegeu pàgina 27). Budó considera «lògic que hi hagi por o recels» en plena pandèmia, però veu «garantida» la salut tant dels votants com de les persones mobilitzades als col·legis electorals, amb les mesures sanitàries adoptades pel 14F. «Anar a votar serà segur, els col·legis electorals seran llocs segurs», va afirmar Budó, que va demanar que «ningú es quedi a casa per por d'anar a votar».

Fins a 80.000 contagiats

D'altra banda, el Departament de Salut calcula que el proper diumenge, dia de les eleccions al Parlament, hi haurà entre 70.000 i 80.000 persones contagiades de covid i contactes d'aquestes.

Així ho va explicar a Catalunya Ràdio el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que va concretar que la previsió de contagiats és d'unes 14.000 persones. «Fins i tot una mica menys», va afegir.

El secretari de Salut Pública va afirmar que les persones contagiades o que han estat contacte de contagiats «seria millor que es quedessin a casa seva» però va reconèixer que «tenen el dret fonamental a votar».