Rússia ha assegurat que està preparada per trencar relacions amb la Unió Europea si imposa sancions més dures contra el Kremlin. "Partim del fet que estem preparats", ha dit el ministre d'exteriors rus, Sergei Lavrov, en una entrevista publicada aquest divendres sobre la possibilitat que el bloc europeu pugui augmentar les represàlies per l'empresonament de l'opositor Alexei Navalni. Segons Lavrov, són autosuficients en el camp militar i ara han d'aconseguir el mateix en l'econòmic si veuen que les sancions posen en risc "parts sensibles" de la seva economia.

L'Alt Representant de la UE, Josep Borrell, va obrir la porta dimarts a imposar més sancions contra Rússia, que s'afegirien a les restriccions actuals per l'annexió de Crimea del 2014.

"Els estats membre hauran de decidir els pròxims passos, però sí, podrien incloure sancions", va dir Borrell en una compareixença a l'Eurocambra per defensar-se de les crítiques per la visita a Moscou de la setmana passada.

Els líders europeus tenen previst revisar al març la seva política exterior amb Rússia arran de l'empitjorament de les relacions pel cas Navalni. Mentre els països de l'est i el bàltic pressionen per una posició més dura contra el Kremlin, París i Berlín continuen interessades a mantenir vies de diàleg selectives en àmbits d'interès mutu.