Aquesta setmana, en la qual es commemora el 40è aniversari del cop d'estat del 23-F, serà fonamental per al Govern de coalició. Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, que han renunciat a les reunions de coordinació on participaven els seus equips, tenen previst reunir-se en solitari en els pròxims dies per reconduir els creixents frecs en el si del Govern. PSOE i Podemos coincideixen en el fet que s'ha d'abaixar la tensió.

Al mateix temps, els socialistes buscaran acordar per fi amb el PP la renovació d'institucions com el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el Tribunal Constitucional, RTVE i el Defensor del Poble, un pacte global que ara sembla més pròxim i pot agreujar les disputes amb els morats.

I mentre les forces independentistes negocien a Catalunya el futur Govern català, La Moncloa perfila quins passos fer davant la crisi territorial. La idea, expliquen fonts de l'Executiu, és abordar primer la rebaixa del delicte de sedició, al costat d'una nova convocatòria de la taula de diàleg, i després els indults als condemnats per l'1 d'Octubre.

La reforma de la sedició, de la qual es beneficiarien els presos independentistes, resulta problemàtica per al Govern. «Necessitem els vots d'ERC perquè tiri endavant», assenyalen a La Moncloa. I els republicans, fins ara, s'han mostrat crítics amb la iniciativa.

Una manera d'atreure el partit d'Oriol Junqueras seria portar al Congrés no només aquesta modificació, sinó també, i alhora, unes altres ja anunciades del Codi Penal, que afecten els delictes mediambientals i els d'expressió, ara sota el focus després de la condemna al raper Pablo Hasél. Però la decisió no està presa.

«No té per què anar tot en el mateix text. Serria lògic que la tramitació fos independent, però hem de decidir-ho. Encara estem veient el contingut, l'abast i les dates de la reforma», expliquen a l'Executiu. La intenció, en tot cas, és que la rebaixa de la sedició arribi a la Cambra baixa en els pròxims mesos.

Més endavant s'abordaran els indults, probablement parcials. Després del duríssim informe de la Fiscalia en contra de concedir-los, falten els escrits del Tribunal Suprem, que, si no és que hi hagi una sorpresa excepcional, seran també negatius, i l'Advocacia de l'Estat.