El Govern i els principals representants del sector econòmic, comercial i turístic es van conjurar ahir per «erradicar els actes vandàlics» ocorreguts durant els altercats en les protestes per la llibertat del raper Pablo Hasél i posar fre als saquejos en negocis.

Ho van fer durant una trobada al Departament d'Interior que va reunitrel conseller Miquel Sàmper, el titular d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, la cúpula del cos de Mossos d'Esquadra i representants de Foment del Treball, Barcelona Oberta, el Gremi d'Hotels de Barcelona i l'Associació Passeig de Gràcia.

Tal com va explicar Sàmper a un reduït grup de mitjans per la covid-19, durant la reunió van condemnar la violència exercida els últims dies, especialment a Barcelona, i es van comprometre a mantenir el «diàleg constant» amb el sector afectat i intensificar els «canals de treball» per fer front a la situació. En aquest sentit, Tremosa va apel·lar als catalans perquè «censurin, condemnin i vigilin» la violència en les protestes i va cridar a «aïllar i denunciar» els «grups violents» que «aprofiten les manifestacions per atemptar contra negocis i comerços».

Per la seva banda, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, es va mostrar satisfet amb el resultat de la trobada perquè, va explicar, es va posar de manifest la «voluntat explícita» de la Generalitat i dels sectors econòmics «d'erradicar els actes vandàlics» sense «posar en dubte», va garantir, «el dret de manifestació i reunió». «Hi ha hagut una complicitat molt important entre el Govern i els plantejaments que hem fet a fi i efecte de poder erradicar els actes radicals», va detallar abans de recordar que, quan van començar els disturbis, van condemnar la «irresponsabilitat política» de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat per «no donar suport explícit als Mossos i a les forces de seguretat». Va coincidir amb ell el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, qui va posar en relleu que els episodis dels últims dies «han agreujat» les «conseqüències devastadores» que la covid-19 ha tingut sobre el turisme i el comerç.

D'altra banda, Sàmper també va apostar per modernitzar els mecanismes de control del cos de Mossos d'Esquadra, tal com exigeixen entitats pro drets humans després que una noia perdés l'ull en una protesta pro Hasél, i es va mostrar partidari que el Parlament ho abordi al més aviat possible. «La resposta és un rotund sí, en negreta i subratllat», va recalcar preguntat sobre aquest tema, ja que tenen intenció de donar llum verda a «qualsevol qüestió que sigui modernitzar i avançar en l'exercici de les seves funcions no només de la policia, sinó també de Protecció Civil o de Bombers».

Els Mossos ja han enllestit un primer informe sobre les circumstàncies en què una jove va perdre un ull a la Via Augusta de Barcelona en la primera nit de protestes en contra de la detenció del raper Pablo Hasél. El comissari Joan Carles Molinero, portaveu dels Mossos d'Esquadra, va avançar dimecres a Betevé que aquesta setmana s'ha lliurat un primer informe dels fets al director del cos, Pere Ferrer, perquè el faci arribar a la Divisió d'Afers Interns (DAI), que és l'organisme responsable de la investigació. Molinero es va negar a avançar si segons l'estudi l'impacte a l'ull va ser o no per una bala de foam disparada per un mosso.

El comissari va insistir que sempre que es fa ús de les bales de foam s'estudia on s'ha utilitzat, quins agents n'han fet ús i en quines circumstàncies. Molinero va explicar que la investigació està «pràcticament finalitzada» i es remetrà els pròxims dies al jutge que va obrir la investigació després de rebre un informe de l'hospital on va ser atesa. L'informe de l'Hospital Clínic conclou que la ferida és producte d'un escenari de desordres públics.