Catalunya afronta avui la reobertura dels centres comercials i de botigues de superfície superior als 400 metres quadrats, encara que amb restriccions, coincidint amb una lleugera millora de les dades epidemiològiques de la covid-19 durant el cap de setmana i amb menor pressió hospitalària.

Amb aquestes dades favorables, malgrat que lluny encara d'estar en els paràmetres mínims que marca l'Organització Mundial de la Salut, es reobren els centres comercials i les botigues de més de 400 metres quadrats entre setmana i a un 30 per cent del seu aforament.

Conscient de la gravetat de la tercera onada en la qual es manté Catalunya, el Govern català va prorrogar divendres passat gairebé totes les mesures anticovid per temor a l'evolució de la variant britànica.

El Procicat va decidir finalment donar una mica d'oxigen al sector del comerç, un dels més afectats per les restriccions de la pandèmia, gràcies al canvi de tendència en els contagis a Catalunya.

A més de la reobertura dels centres comercials amb el 30% d'aforament a partir de dilluns a divendres -els caps de setmana seguiran tancats-, també s'ha acordat l'ampliació de l'aforament de les piscines fins al 50% (actualment era del 30%). Les activitats esportives grupals en espais tancats podran ampliar l'aforament al 30%, sempre que s'acrediti una ventilació correcta.

En l'àmbit educatiu, es permetran les sortides escolars amb pernoctació per als alumnes d'un mateix grup bombolla de la classe, cosa que han celebrat les entitats d'oci educatiu catalanes, i es treballa amb les universitats per recuperar la presencialitat dels alumnes de segon curs de grau a partir del 8 de març.

Bars i restaurants segueixen tenint les mateixes limitacions horàries, i els que estan als centres comercials continuaran tancats malgrat la reobertura d'aquests espais els dies laborables.

La fragilitat de la situació a Catalunya, atesa la progressiva implantació de la variant britànica del virus, que en dues setmanes podria arribar al 50% dels positius, ha aconsellat mantenir les grans restriccions de mobilitat.