La multiplicació de mesures associades a la covid-19 ha elevat la càrrega normativa sobre les cadenes de supermercats, que denuncien la disparitat de restriccions que afecten el sector en funció de la comunitat autònoma en matèria d'aforaments, horaris, mobilitat i assortiment de productes.

Les patronals que agrupen les empreses de distribució, ACES i Asedas, adverteixen de la complexitat que comporta un entorn regulador que canvia, literalment, diverses vegades al dia, la qual cosa en la seva opinió genera sobrecostos, ineficiències i dificulta tant la gestió de les seves plantilles com el servei al client.

Els exemples van des d'Andalusia, on s'ha prohibit als supermercats vendre begudes amb més de 20 graus d'alcohol a partir de les 18.00, fins a Melilla, que obliga les botigues d'alimentació situades en gasolineres a tancar a les 19.00, ja que des d'aquesta hora només es permet la venda de combustible.

En altres parts del país, les botigues han de precintar a partir d'una certa hora la part destinada a venda de parament per evitar així la competència deslleial amb altres comerços que han d'abaixar la persiana més aviat per no ser considerats essencials.

«Fins i tot tenim casos en els quals se'ns obliga a limitar les places d'aparcament en funció de l'aforament dins de la botiga, la qual cosa provoca que hi hagi gent donant voltes per aparcar quan hi ha llocs lliures precintats», expliquen fonts del sector.

Aquestes limitacions d'aforament van des del 25% que va decretar Canàries per a zones amb altes taxes de contagi fins al cas per exemple de Catalunya o La Rioja, on es pot obrir al 100%, encara que també hi ha comunitats que fixen el percentatge en el 50% (com Cantàbria, Comunitat Valenciana i Galícia).