El líder d'ERC, Oriol Junqueras, i el coordinador nacional i candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, van demanar ahir a Junts i a la CUP, però també als comuns, a tancar un acord per a un Govern «estable» de manera «urgent».

Junqueras, davant el Consell Nacional del partit, va reclamar que «tothom estigui a l'alçada» per a complir el mandat que, al seu judici, va sortir de les urnes el passat 14 de febrer: «l'autodeterminació de Catalunya, l'amnistia i la reconstrucció econòmica i social del país amb una majoria parlamentària d'esquerres».

En una línia similar, Aragonès va reclamar un pacte «urgent, perquè ni la pandèmia ni la repressió descansen» i per aconseguir l'amnistia dels presos i el retorn dels «exiliats». Segons el parer del presidenciable per ERC, les converses per formar Govern han de ser «honestes i abordar tots els temes sense vetos i amb generositat». Va insistir en la la «via àmplia» que proposa ERC per a «una Generalitat republicana».

Reptes de Catalunya

Durant la seva intervenció davant el Consell Nacional va enumerar els reptes als quals, en la seva opinió, s'enfronta Catalunya, entre els quals va destacat la pandèmia, amb la crisi sanitària, econòmica i emocional, «que exigeixen política d'esquerres».

Però hi ha uns altres temes, com la transició ecològica, «els drets i llibertats i la derrota de la ultradreta» que va dir que també cal entomar. Tot això, va insistir, exigeix «un acord amb celeritat i solidesa i amb tota la generositat que requereix el moment».

Al seu entendre, «cal tenir ganes i conviccions fermes», atributs que posseeix ERC, va dir; i fugir de «compartiments estancs». «És a les nostres mans fer la nova Generalitat republicana», va sentenciar en referir-se a la majoria independentista al Parlament.

Junqueras, per la seva banda, va destacar les «persones i sectors complets» que estan sofrint per la crisi de la covid-19, i va assegurar que «aquesta gent que sofreix» va donar un mandat en les últimes eleccions: «L'autodeterminació de Catalunya, l'amnistia i la reconstrucció econòmica i social del país amb una majoria parlamentària d'esquerres».

«Tenen dret a saber que tots aquells que podem contribuir a donar al país un Govern fort i estable el tindran i tenen dret a saber que estarem a l'altura», va reiterar.

En la mateixa línia que Aragonès, va afirmar que ERC actuarà amb «la màxima generositat» per a aconseguir el Govern «fort i durador» que es requereix.

L'esforç, va sentenciar, «va molt més allà dels partits. Tothom està cridat a acompanyar als partits que han d'assumir aquesta responsabilitat».

Les intervencions es van produir dos dies després que Aragonès detallés en un acte a Barcelona el seu full de ruta i en el qual va exigir a Junts que deixés de coquetejar amb una repetició electoral i que més de 300 entitats van donar suport a un acte empresarial en la Estació del Nord de Barcelona per a mostrar el seu rebuig a la violència i a la inestabilitat política i reclamar un Govern estable que prioritzi la recuperació econòmica.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va afirmar que els comuns mantenen canals oberts amb ERC i que segueixen parlant de cara a la pròxima legislatura. En canvi, ha carregat contra les actituds xenòfobes de JxCat.