L'extresorer del PP Luis Bárcenas va tornar ahir a situar l'expresident del Govern Mariano Rajoy i l'exministra i ex secretària general del partit María Dolores de Cospedal entre els antics alts càrrecs que van rebre sobresous procedents de la «comptabilitat extracomptable» de la formació.

«Els lliuraments a Rajoy i a Cospedal des del Congrés de juny de 2008 les faig jo sempre», va dir Bárcenas al judici a l'Audiència Nacional pel suposat pagament amb diners de la presumpta caixa B del PP de gairebé un milió d'euros de la reforma de la seu del partit al carrer Gènova de Madrid.

Bárcenas, que ja va esmentar Rajoy en la carta que va enviar a la Fiscalia fa unes setmanes prometent col·laborar, va dona altres noms com els dels ex secretaris generals del PP Francisco Álvarez Cascos, Ángel Acebes i Javier Arenas; o el dels exministres Jaime Mayor Orerja, Rodrigo Rato i Federico Trillo, encara que va dir que ell no va lliurar cap quantitat a Rato o a Acebes, però que apareixen en la documentació que barallava. Una documentació que va denominar com «els papers del PP» -enfront dels coneguts com a «papers de Bárcenas»- i que corresponia a un sistema de comptabilitat que, va explicar, va néixer perquè el partit rebia donatius, generalment superiors al límit de despesa, i «hi havia una sèrie de compromisos que calia satisfer de forma no oficial». Va acabar, segons la seva versió, el 2009 en esclatar el cas Gürtel, encara que va dir que l'últim lliurament li va donar ell mateix a Rajoy i a Cospedal i que procedia d'un donatiu d'uns 50.000 euros d'un empresari que buscava saldar un deute del PP de Pontevedra que s'havia carregat erròniament al partit nacional. «Jo no portava la comptabilitat de la caixa del partit, el que portava era la comptabilitat de la caixa B», va afirmar.

També ha revelar un advocat pròxim al partit li va oferir diners per canviar els seus ´papers' on figuraven les anotacions.