La CUP i ERC van exigir ahir a JxCat que concreti la seva proposta de candidat a presidir el Parlament, ja que a menys de 48 hores de la sessió constitutiva de la cambra encara no ho havia precisat i només hi havia damunt de la taula la proposta del diputat de la CUP per Lleida Pau Juvillà.

La segona reunió conjunta de les tres formacions independentistes va finalitza sense acord, segons van indicar fonts properes a la negociació, però davant la urgència de tancar un acord sobre la composició de la Mesa els esforços anaven encaminats a aconseguir ja aquest objectiu. Per part de la CUP, els seus negociadors van insistir a mantenir la proposta d'assumir la presidència del Parlament i van formalitzar la seva aposta per Pau Juvillà.

Els anticapitalistes van subratllar en un comunicat que Juvillà pot ser la millor garantia per «frenar els discursos de l'odi, les amenaces i les coaccions de l'extrema dreta, d'una banda, i per l'altra, per vetllar, desobeint si fa falta, perquè el Parlament pugui dur a terme polítiques per avançar socialment i nacionalment».

Tant la CUP com ERC van coincidir a expressar la seva «preocupació» pel fet que JxCat «segueixi exigint la presidència del Parlament sense voler concretar ni la proposta política ni noms, i que tan sols estiguin disposats a parlar-ho». Segons denuncia la CUP en el seu comunicat, això significa «portar la situació al límit, 48 hores abans de la constitució del Parlament», una cosa en la qual la diputada de la CUP Eulàlia Reguant va incidir en declaracions a TV3, en apuntar que «Junts no té cap voluntat de negociar» la qüestió de la presidència. Reguant va puntualitzar que la CUP «no busca cadires» però sí que vol plantejar «el que ha de passar aquesta legislatura», i va dir «no entendre que a hores d'ara JxCat no vulgui traslladar noms a ERC i a la CUP».

La falta d'acord comporta que «ERC es mantingui oberta» a donar suport al candidat de la CUP, ha explicat Reguant, mentre que «JxCat no respon». La CUP lamenta que els partits independentistes estiguin encallats en la negociació de la Mesa «perquè això provoca que no parlem de la resta de qüestions».