14 de març de 2021
14.03.2021
Regió7

L'any de la covid: 20.000 empreses perdudes i mig milió d'aturats

Treballadors amb la feina congelada i empreses que ho fien tot a la vacuna, algunes de les conseqüències

13.03.2021 | 23:37
Cartell de mobilitat restringida a la plaça Urquinaona

Un any després del decret d'estat d'alarma, la crisi sanitària ha deixat 537.900 aturats a Catalunya i més de 190.000 treballadors en ERTO. Alguns d'ells fa un any que tenen la feina congelada i no tenen cap certesa de quan tornaran a la normalitat. La covid també ha destruït més de 20.000 empreses, una sagnia que, segons els experts, seguirà en els propers mesos. Les empreses més afectades per la pandèmia, com les turístiques, ho fien tot a la vacunació, però no descarten haver de tancar si la situació no millora. El PIB s'ha desplomat un històric 11,4% el 2020, amb una caiguda del 21,6% durant el primer confinament. Malgrat això, sectors com la indústria o la construcció ja recuperen pràcticament el nivell d'activitat previ a la pandèmia.

El sotrac a l'economia de l'aturada pel coronavirus s'ha intentat mitigar amb els ERTO. Per primer cop en l'economia espanyola, l'atur ha crescut a un ritme menor que el descens de l'activitat general. Catalunya ha acabat el 2020 amb una taxa d'atur del 13,87%, més de tres punts per sobre que la de l'any anterior (10,45%), segons l'EPA. Les dones i els joves són els que més han patit l'augment de la desocupació.

En un any, s'han perdut 137.050 ocupats, la caiguda més gran dels últims nou anys i que encara podria ser més pronunciada perquè les dades no inclouen les persones amb la feina congelada. La major destrucció de llocs de feina va patir-se, sobretot, durant la primera meitat de l'any perquè no es renovaven contractes temporals. A mesura que avançava la pandèmia, la destrucció va arribar també a feines més qualificades, amb un impacte especial en el sector serveis i en la indústria.

Una de les empreses que ha acabat amb més feines de cop ha estat CPM, subcontractada per fer de call center d'Airbnb, que va acomiadar 924 persones a l'estiu. «Van fer un ERO quan en principi no se'n podia fer», explica Álvaro Palomo, un dels afectats, a ACN. La plantilla defensa que l'empresa s'ha saltat la «prohibició d'acomiadar» per causes vinculades a la pandèmia, ja que la retallada s'explica pel trencament del contracte amb una empresa turística com Airbnb.

En l'extrem oposat, els sectors relacionats amb la salut o les tecnologies de la informació i la comunicació han creat nous llocs de treball en plena pandèmia per fer front a l'augment de la demanda.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook