Una professora de 43 anys de l'IES Guadalpín de Marbella que va ser vacunada amb el vaccí d'AstraZeneca va morir ahir després de patir un ictus. El cas està sent investigat pels serveis de Farmacovigilància de la Conselleria de Salut i ha sigut remès tant al Ministeri de Sanitat com a l'Agència Espanyola del Medicament (EMA), per la qual cosa encara no es pot establir una relació entre la vacuna i l'accident.

La professora, mare de dos fills, es va vacunar el 3 de març i va decidir acudir a Urgències de l'Hospital Quirón perquè patia cefalea i malestar general que, al principi, es va atribuir als símptomes comuns que poden aparèixer després de rebre la dosi d'AstraZeneca.

Sense que aquests símptomes desapareguessin, la dona va tornar acudir al centre hospitalari uns deu dies després. Se li va realitzar un TAC en dues ocasions i va ser l'última prova la que va revelar l'existència d'una hemorràgia cerebral que va necessitar una intervenció quirúrgica. La dona va acabar morint aquest dilluns després de l'operació.

De moment, no s'estableix una correlació entre la vacuna i la mort a l'espera que l'autòpsia que se li practiqui ofereixi més dades sobre la causa de la mort.

La comunitat educativa del centre on impartia classes ha expressat, a través de les xarxes socials, la seva consternació per la pèrdua de la docent. «Trobarem a faltar tant el seu tracte afectuós com la seva vàlua persona i professional. Volem traslladar el nostre més sentit condol als seus familiars i amics», ha assenyalat l'IES Guadalpín en el seu perfil de les xarxes socials.

Aquest cas se suma després de notificat aquest cap de setmana en el qual un pacient que també va rebre la vacuna d'AstraZeneca va patir una trombosi de sins venosos cerebrals així com en la desena de casos detectats a Noruega, Alemanya i el Regne Unit que han motivat la paralització de manera cautelar la immunització amb aquesta fórmula. A Espanya, el Consell Interterritorial de Salut reunit de manera extraordinària també ha paralitzat durant almenys 15 dies la vacunació amb AstraZeneca, a l'espera d'una valoració de l'Agència Europea del Medicament (EMA).

El director del Pla de Vacunació del coronavirus d'Andalusia, David Moreno, ha demanat tranquil·litat aquest dimarts als que han rebut dosi d'AstraZeneca abans de la seva paralització a Espanya des d'aquest dilluns perquè «té més beneficis que riscos» i la suspensió «és en principi temporal».

Dos casos més de possible reacció adversa

També estudia el cas d'una altra persona amb una trombosi venosa abdominal després d'haver rebut la primera dosi del vaccí. Aquests dos casos de possible reacció adversa a la vacuna es van registrar dimarts i se sumen a un tercer que es va comunicar dilluns, també relacionat amb un esdeveniment trombòtic. Són tres casos en un context de 975.661 persones vacunades a l'Estat amb AstraZeneca.