La secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha defensat que la Generalitat no pot cedir poder al Consell per la República (CxRep), ja que considera que Catalunya s'ha de governar des del seu Govern i cap òrgan extern pot suplantar-ne les funcions: «Ningú pot controlar el Govern».

«No pot quedar supeditat a ningú que no sigui el mandat democràtic i la sobirania popular, que és el Parlament i la mateixa ciutadania», ha afirmat en una entrevista d'Europa Press, després dels desacords entre ERC i Junts sobre quin paper ha de tenir el Consell per la República, presidit per l'expresident Carles Puigdemont.

Per a ella, l'independentisme s'ha de coordinar en un espai que permeti construir una estratègia conjunta i superar les divisions dels últims anys, però «això és plenament compatible i no significa que una cosa hagi de substituir l'altra». «Qui governa i qui governarà el nostre país és el Govern, amb el seu president al capdavant», i ha defensat que ningú més pot pretendre intentar governar Catalunya.

Les diferències

En les negociacions entre ERC i Junts sobre la investidura del candidat republicà a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, el paper del CxRep ha sigut un dels esculls principals: Junts vol que tingui més pes i assumeixi les funcions de coordinar i dirigir l'estratègia independentista, separant-la de l'acció del Govern, mentre que ERC ho rebutja i reclama que l'òrgan s'ha de reformular.

Vilalta, que forma part de l'equip negociador amb Junts, ha afirmat que per a ERC el CxRep mai ha sigut un escull, ja que considera que ha de tenir un paper «com a organisme independent amb possibilitats de fer coses que no poden fer les institucions», però que per a això han de fer-se-li canvis perquè representi la transversalitat de l'independentisme.

La dirigent republicana ha apuntat que actualment aquest òrgan «no té la neutralitat que potser hauria de tenir» perquè creu que és un espai partidista de Junts, per la qual cosa celebra que el mateix Consell hagi accedit a abordar-ne la reformulació.

Així, ha afirmat que quan es concretin aquests canvis es veurà «si el CxRep pot ser l'espai de trobada de l'independentisme o si es requereix més d'un espai, i és complementari una cosa amb l'altra», però ha donat per superat aquest obstacle en la negociació, per la qual cosa demana a Junts treballar per acabar de tancar l'acord del nou Govern.

«Si havia sigut un escull, que per a nosaltres no ho havia sigut mai, ja no ho és. Si hi ha consens sobre que s'ha de reformular, continuem amb la resta, que tenim molta feina per fer en la configuració del Govern, en la materialització del pla de Govern i engegar-ho tot», ha raonat.

«No s'entén» Junts

Vilalta ha insistit en la urgència de tenir un nou Executiu que treballi en plenes funcions per fer front a la crisi provocada pel coronavirus i ha afirmat que Junts no tenia prou motius per abstenir-se en la investidura del candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès: «No hi ha motius per fer esperar més la gent».

«No s'entén que els que sempre han pregonat més la unitat, el fet de posar-se d'acord, anar a l'una, i fins i tot que els que el seu nom és 'Junts', no hagin fet possible tenir aquest Govern el més ràpid possible», ha dit.

La dirigent republicana ha lamentat especialment que Junts hagi impedit la investidura d'Aragonès després que la formació de Puigdemont alertés durant la campanya que ERC pactaria un tripartit amb el PSC i els comuns si podia, una cosa que no ha passat: «Contra fantasmes de tripartits, que alguns es van encarregar molt de parlar i fins i tot difamar, ha quedat demostrat que aquesta no és una opció».