Junts per Catalunya vol deixar clar quina serà la seva estratègia durant la nova legislatura catalana. Encara que això suposi apartar una de les figures més afins a Carles Puigdemont. Quan encara no s'ha complert un mes des que la nova Mesa de Parlament va començar a caminar, JxCat ha decidit rellevar un dels seus dos representants, Jaume Alonso-Cuevillas, exadvocat de l'expresident fugit a Bèlgica, després d'haver qüestionat públicament l'estratègia de desobediència marcada pel partit i per la mateixa presidenta de la cambra, Laura Borràs. Per substituir-lo a la secretaria segona de la Mesa, els postconvergents han designat Aurora Madaula, una de les diputades més bel·ligerants del grup a favor de la confrontació amb l'Estat, però ERC no garanteix de moment que li doni els vots que necessita per a la seva elecció.

El malestar de sectors de JxCat amb Cuevillas va començar a gestar-se el dia de la primera investidura fallida de Pere Aragonès, quan es va abstenir en la votació en què els membres de la Mesa van decidir per majoria permetre el vot delegat de l'exconseller Lluís Puig, que també és a Bèlgica. Llavors va al·legar que s'havia inhibit per evitar un «conflicte d'interessos» perquè també havia estat representat Puig. Però la cirereta ha arribat el cap de setmana, quan en una entrevista a Vilaweb es va mostrar partidari de no tramitar propostes de resolució contra la monarquia i a favor de l'autodeterminació perquè, a efectes pràctics, no tenen recorregut i podrien suposar la inhabilitació dels membres de la Mesa.

«Hem de deixar que ens inhabilitin sense pena ni glòria per una bestiesa? No sé si té sentit que t'inhabilitin per haver tramitat una resolució que no porta enlloc. La immolació s'ha de fer si té eficàcia. Si no, em sembla absurda», va afirmar. Davant la indignació que van suscitar aquestes paraules, Junts va anunciar que Cuevillas havia posat del seu càrrec a disposició de Borràs, que va «consensuar» el relleu amb Puigdemont i el número dos del partit, Jordi Sànchez.

De res van servir les disculpes de Cuevillas a primera hora del matí, amb un comunicat a les xarxes socials en què, malgrat reconèixer l'ús «imprudent» de la paraula ´bestiesa'», es va reafirmar en la necessitat d'una «confrontació intel·ligent» que fugi de xocs «merament simbòlics» i «suïcides» amb l'Estat. L'advocat seguirà al grup parlamentari com a diputat ras.

Precisament, Madaula encapçala l'entitat Acció per la República, un dels sectors amb un perfil més favorable a la desobediència i a la confrontació amb l'Estat dins de JxCat, i està considerada com l'ala esquerrana del grup parlamentari (per exemple, defensa l'impost de successions davant dels sectors del partit que advoquen per suprimir-lo). La futura secretària de la Mesa ha qualificat de «feixista» l'Exèrcit espanyol en el seu conjunt i ha mostrat la seva afinitat amb les teories revisionistes de l'Institut Nova Història.

Si es fa abstracció dels últims anys, els de la seva entrada en política, les declaracions d'Alonso-Cuevillas no haurien de sorprendre tant. «Quan el vaig conèixer no era independentista, era un catalanista moderat», assegura un advocat que ha compartit molt de temps amb l'avui diputat de JxCat. Els que el van tractar de prop en l'etapa que va estar al capdavant de Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (1997-2005) destaquen la seva «brillantor» i la seva «intel·ligència». I afegeixen que , «a més, si l'inhabilitaven podria perdre la plaça de catedràtic de la Universitat de Barcelona».

A les eleccions generals d'abril de 2019 va encapçalar la llista de JxCat per Girona. Va deixar l'escó al desembre de 2020 per concórrer a la candidatura per Barcelona a les eleccions a Parlament. Entre 1999 i 2005 va ser vicepresident del Consell General de l'Advocacia Espanyola i membre del Consell de Justícia de Catalunya.

Els comuns proposaran el diputat de la formació al Parlament Lucas Ferro per substituir Jaume Alonso Cuevillas com a secretari segon de la Mesa de la cambra catalana. Fonts dels comuns veuen el relleu de Cuevillas com «una esmena a la via del diàleg i una mostra que l'aposta de Junts és la de la confrontació des del primer minut, una estratègia que xoca amb la que defensa ERC».

Els de Jéssica Albiach consideren que ERC «ja s'ha equivocat una vegada a la Mesa del Parlament per haver donat tant espai a Junts» i veuen en aquest eventual relleu una segona oportunitat per esmenar l'error. «Aquesta fulminació és una constatació que el que vol Junts és una confrontació que Esquerra i la CUP no defensen», van afirmar aquestes fonts.

Els comuns proposen Lucas Ferro davant la previsió que sigui la diputada de Junts Aurora Madaula qui rellevi Cuevillas, atès que ha estat una proposta de Laura Borràs que han ratificat el secretari general del partit, Jordi Sànchez, i el president, Carles Puigdemont.

La Mesa del Parlament es compon per dos membres de Junts, dos d'ERC, dos del PSC i un de la CUP, motiu pel qual l'entrada de Ferro en l'òrgan suposaria que els partits independentistes passessin de cinc a quatre membres, tot i que mantindrien la majoria.

En el ple de constitució del Parlament, els comuns ja van votar Ferro per formar part de la Mesa però no va aconseguir els suports suficients perquè els tres partits independentistes van coordinar els seus vots i la formació morada es va quedar fora de l'òrgan.

Per part seva, ERC parlarà «properament» de la substitució de Jaume Alonso Cuevillas a la Mesa després que els comuns hagin proposat que sigui el diputat Ferro qui obtingui la segona secretaria i no Madaula. Segons van informar fonts republicanes, la proposta encara no s'ha parlat al si del partit, i la formació no sap amb quins vots compten els comuns.